Al tientallen jaren zoekt de Russische nouveau riche elkaar op in Marbella, om het geld lekker te laten rollen in de jachthaven en de nachtclubs. Maar nu de Russische economie in een recessie begint te raken, beginnen ze aan de Spaanse Costa ook de pijn te voelen.

De Russen zijn wat meer op de penning, zeer tot verdriet van de lokale middenstand en makelaardij, schrijft Bloomberg. In het eerste kwartaal kromp de Russische economie met 2,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De roebel verliest aan waarde, prijzen stijgen, en door westerse sancties wordt alles erger.

Shocktoestand

Natuurlijk mist dat zijn uitwerking op de Russen in Marbella niet, legt Natasha Romanov, oud-kajak-kampioene en prominent lid van de Russische gemeenschap in Marbella. “Russen verdienen in roebels, maar geven uit in euro’s en dollars, dus alles is twee keer zo duur geworden.”

Volgens de Russische makelaar Mila Kremleva, die in 1995 Siberië verruilde voor de Spaanse badplaats, zijn de lokale Russen “in shocktoestand”. Ze begeleidt een Russisch echtpaar dat zijn tweekamerwoning verkoopt voor 600.000 euro en terug naar Rusland gaat. In de toptijd had hetzelfde huis 850.000 euro kunnen opleveren, zegt Kremleva.

Louis Vuitton

Geen wonder dat Spanje een van de critici was op het sanctiebeleid van de Europese Unie tegen Rusland. Sinds het begin van de Oekraïne-crisis is het aantal Russische bezoekers aan Spanje met 28 procent gedaald in de eerste vier maanden van 2015, vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. Waren Russen in 2012 nog goed voor 9,6 procent van alle huizenaankopen in Spanje, in 2014 was dat percentage gedaald naar 7,5 procent.

Zelfs de Russische superrijken zijn niet bestand tegen de moeilijke tijd die de Russische economie doormaakt. De tijden dat Russen massaal met hun jachten de haven binnenvoeren en met geld strooiden bij Louis Vuitton en Dolce & Gabbana lijken voorlopig voorbij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl