mintBlue wil de publieke blockchain net zo toegankelijk maken als het publieke internet. De ultieme missie van het bedrijf is om organisaties en individuen in staat te stellen absolute controle te krijgen over hun eigen data. Om de mogelijkheden van de publieke blockchain te laten zien, zette het bedrijf vandaag een record neer van meer dan 50 miljoen transacties in 24 uur: het hoogste aantal transacties dat ooit via een blockchain verwerkt is.

Met het record, dat meer is dan iDeal en Adyen samen in een dag verwerken, wil blockchain- infrastructuurleverancier mintBlue het heersende beeld van blockchain bijstellen. “Veel mensen denken direct aan crypto’s wanneer het over blockchain gaat”, vertelt Niels van den Bergh, CEO en oprichter van mintBlue. “Daardoor heeft blockchain het imago duur, traag en energie slurpend te zijn, maar niets is minder waar.”

De publieke blockchain is juist snel en zeer energie-efficiënt, volgens Pieter den Dooven, medeoprichter en CIO bij het bedrijf. “Bij crypto’s kan iedereen met zijn thuis-pc meedoen en als node functioneren. Dat betekent dat je binnen die blockchain te maken hebt metveel amateuristische hardware waardoor vertraging kan optreden, energie niet efficiënt wordt gebruikt en de prijs per transactie dus oploopt.”

Betaalbaar en efficiënt

Door gebruik te maken van professionele datacenters om de transacties te verifiëren verzekert mintBlue gebruikers van de publieke blockchain de juiste hardware en kennis van zaken om te zorgen voor snelle, efficiënte transacties. Het record van 50,53 miljoen in 24 uur laat die mogelijke snelheid onomwonden zien. Ter vergelijking: de blockchain van Ethereum verwerkt gemiddeld 1,2 miljoen transacties per dag en BTC gemiddeld 300.000.

Bovendien is het wereldrecord een stuk hoger dan de transacties die online betaalplatform iDeal per dag uitvoert (2,4 miljoen). “Wij ontkrachten de algemene misvatting dat blockchaintechnologie duur, inefficiënt en fraudegevoelig is”, zegt Van den Bergh. “De mogelijkheden van onze technologie en het protocol waarop we gebouwd hebben, maken blockchain functies mogelijk met echte on-chain opslag. Dit is een betaalbare manier om met extreme efficiëntie om te gaan met data-eigendom bij enorme volumes.”

Veilig data delen

De publieke blockchain zorgt er niet alleen voor dat mensen en organisaties controle houden over hun eigen data, het maakt bovendien innovatie mogelijk door transparantie en samenwerking. “Dit protocol creëert een soort integriteitslaag op het internet, waardoor je informatie kunt koppelen die je kunt vertrouwen”, zegt Den Dooven. “Veel bedrijven kunnen hun producten of diensten verbeteren wanneer ze kunnen beschikken over data van bijvoorbeeld partners of ketenleveranciers. Met de publieke blockchain wordt dit betrouwbaar mogelijk. We hebben de KVK onlangs ook geïntegreerd met de publieke blockchain, waardoor geautomatiseerde identiteitsverificatie en -controle mogelijk wordt, wat de kans op fraude vermindert.”

Blockchain betekent dat data privé in een publieke database wordt opgeslagen, waarna een organisatie of persoon vervolgens zelf kan kiezen wat er met de data gebeurt – of de data gedeeld, verhuurd of verkocht wordt bijvoorbeeld. Door de validatie door professionele datacenters weet de koper of gebruiker van de data precies van wie en waar de data afkomstig zijn. “Daardoor ben je niet van één partij, zoals een van de grote big tech bedrijven, afhankelijk”, zegt Van den Bergh.

Authenticiteit van data verifiëren

De mintBlue-CEO ziet zijn organisatie als een soort internetprovider. “Wanneer je een internetabonnement afsluit bij Ziggo, maar niet tevreden bent, kun je overstappen naar bijvoorbeeld T-Mobile of vice versa, zonder dat je dan al je data kwijt bent. Je kunt met je nieuwe abonnement nog gewoon bij je cloudopslag en webmail”, legt Van den Bergh uit.

De technologie die mintBlue gebruikt is onderschreven door meerdere universiteiten als de beste optie voor het implementeren van blockchain. Zo heeft de Centrale Bank van Noorwegen bepaald dat het onderliggende blockchain-protocol van mintBlue de meest geschikte optie is voor een nationale digitale munteenheid. Ook Visma | yuki, leverancier van boekhoudsoftware uit de cloud, heeft de blockchaintechnologie van mintBlue in zijn boekhoudplatform geïntegreerd voor onder meer e- facturatie. Dankzij deze integratie kan de authenticiteit van bonnen en facturen automatisch worden geverifieerd.

Naast e-factureren kan blockchain bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor onveranderlijke en dus fraudebestendige opslag en back-up. Maar ook Identiteits- en toegangsbeheer kan naadloos worden vastgelegd met de publieke blockchain, waardoor organisaties zich ervan verzekeren dat alleen de juiste mensen met de juiste bevoegdheden bij bepaalde informatie kunnen. “Gebruikers van publieke blockchain weten zich verzekerd van de herkomst, authenticiteit en veiligheid van data. Bovendien kunnen ze zelf bepalen wat ze met die data doen. Het biedt de ultieme vrijheid in keuze en gebruik”, besluit Van den Bergh.

De publieke blockchain proberen?

mintBlue nodigt iedereen die nieuwsgierig of sceptisch is uit om de technologie te testen en ervaren. “Ontdek zelf maar hoeveel mogelijkheden het biedt op het gebied van data-eigendom, herkomst, transparantie en samenwerking”, zegt Den Dooven. Om het publiceren op de blockchain te ervaren met minimale inspanning, kan een ieder in slechts 20 minuten data on-chain plaatsen met behulp van de mintBlue console.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met mintBlue.