Minister Stef Blok van Wonen haalt in een interview met Het Parool hard uit naar de gemeente Amsterdam. Volgens Blok kunnen agenten, verplegers en leraren nauwelijks terecht in Amsterdam omdat de stad veel te weinig voor deze groepen bouwt. In plaats daarvan houdt Amsterdam veel te veel sociale huurwoningen aan.

Meer dan de helft van de Amsterdamse woningen (57 procent) is sociale huur, terwijl iets meer dan 10 procent van de woningmarkt toegankelijk is voor de middeninkomens. Als het aan Blok lag en hij zou raadslid zijn, dan zou hij veel meer gaan bouwen voor de middenklasse.

Ook pleit Blok ervoor een deel van  de bestaande sociale woningbouw aan pensioenfondsen over te dragen zodat die op hun beurt dat vastgoed voor de middeninkomens geschikt kunnen maken. “De opbrengsten kunnen corporaties besteden aan nieuwbouw en renovatie van bestaande huizen,” aldus Blok.

Minder sociale huurwoningen Amsterdam

Terugdringen naar 30 procent, het landelijk gemiddelde. Dat wil de VVD-minister met het aandeel sociale huurwoningen. Blok vraagt zich af waarom Amsterdam boven dat landelijk gemiddelde moet zitten. De stad trekt volgens hem op die manier bovengemiddeld veel mensen met lagere inkomens aan. Blok: “Het probleem lijkt mij niet dat in Amsterdam te weinig goedkope huurwoningen staan, het probleem is veel meer dat mensen die meer verdienen niet doorstromen naar een middeldure huurwoning.”

Blok verkocht recentelijk het terrein Oostenburg aan de gemeente, en daar is hij niet tevreden over. Blok vindt dat de gemeente dit gebied niet goed invult en minder middeldure woningen bouwt “dan de bedoeling was.”

Zou hier oorspronkelijk ongeveer 15 procent van de huizen sociale huur zijn, de gemeenteraad verhoogde dat tot 20 procent. Tegen het zere been van Blok, die vindt dat de gemeente op deze manier de middenklasse wegjaagt. Het rijk heeft nog meer grond in Amsterdam, Blok dreigt bij een volgende beter op te letten en gaat "hardere voorwaarden stellen."

Ten slotte belooft Blok Amsterdam te helpen in de strijd tegen overlast door vakantieverhuur, vooral via Airbnb. Voor maart zal de minister laten weten hoe hij die steun gestalte gaat geven.