Een woning verkopen zonder verplicht energielabel? Dat komt je straks wellicht op een boete tot 405 euro te staan.

Dat plan maakt minister Blok van Wonen dinsdag bekend, schrijft het AD.

Sinds 2008 moeten woningen, net als koelkasten en auto’s een energielabel hebben dat aangeeft hoe energiezuinig een product is. Een ‘A’ betekent zeer zuinig, een ‘G’ onzuinig.

Veel huiseigenaren voelen er weinig voor om een label te krijgen, waarvoor ze tot voor kort tegen betaling een adviseur moesten inhuren die de energiezuinigheid van hun woning toetst. Zo’n 5 miljoen woningbezitters hebben nog geen label aangevraagd, hoewel dit volgens de wet wel verplicht was.

Eenvoudiger energielabel

Blok wil huiseigenaren aansporen om dit alsnog te doen door het aanvragen van een energielabel te vereenvoudigen. De eigenaren van woningen kunnen zelf online een formulier invullen, onder meer aan de hand van al bekende informatie over het onderkomen.

Een deskundige bekijkt de informatie op afstand en daarop volgt als het goed is de registratie van de energiegegevens van je huis. De kosten zijn een paar tientjes, zo is de verwachting en dat is flink goedkoper dan de 100 tot 200 euro nu.

Boete tot 405 euro

Een andere maatregel is het instellen van een boete. Bij de verkoop of verhuur van een woning controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport of het betreffende huis over een energielabel beschikt, zo staat in de plannen van de minister. Is dit niet het geval, dan krijgt de eigenaar tijd om dit te regelen. Daarna volgt een boete van maximaal 405 euro.

Overigens hebben alle huizen per 1 januari van dit jaar een voorlopig energielabel gekregen. Bij de verkoop moet dat verplicht worden omgezet in een definitief label. Huishoudens die willen weten hoe energiezuinig hun woning is, kunnen dat zien op de site energielabelatlas.nl.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl