Mojang, het bedrijf achter het blokkenspelletje Minecraft, is net voor 2,5 miljard dollar verkocht aan Microsoft. Maar hoe zit het met de filmrechten op het verhaal van Minecraft-maker Markus ‘Notch’ Persson?

De blogpost waarin hij zijn vertrek bij Mojang aankondigt, lijkt al genoeg materiaal voor een biopic in Scandinavische stijl. Korte samenvatting: Markus wil gewoon alleen maar games maken, en heeft schoon genoeg van alle rijkdom en aandacht.

Succes was niet de bedoeling

“Het gaat niet om het geld. Het gaat erom dat ik niet helemaal gestoord word”, besluit Persson zijn emotionele uitbarsting. Het compleet onverwachte succes van Minecraft zorgde voor een hoop stress bij de Zweedse programmeur. “Ik zie mezelf niet als een echte gamesontwikkelaar”, schrijft Persson.

“Ik maak games omdat ik dat leuk vind, en omdat ik van games en programmeren hou, maar ik doe het niet met de bedoeling dat ze enorme hits worden, en ik wil niet de wereld veranderen.” Een enorme hit werd Minecraft dus wél. Maar dat was helemaal niet Perssons bedoeling, schrijft hij. “Het is vleiend, zeker, en om geleidelijk in een soort publieke belangstelling te komen is interessant.”

Fans bleken toch anders

Maar bij de ontwikkeling van Minecraft was Persson al een tijdje niet meer betrokken. Toch kreeg hij een hoop negatieve reacties vanwege een nieuwe gebruikersovereenkomst, waar hij naar eigen zeggen helemaal niets mee te maken had. “Ik was in verwarring. Ik begreep het niet. Later keek ik de This Is Phil Fish-video op Youtube en begon ik te begrijpen dat de verhouding met mijn fans niet is zoals ik dacht dat hij is.”

Persson heeft geen zin in een symboolfunctie. “Ik ben geen ondernemer. Ik ben geen CEO. Ik ben een nerderige computerprogrammeur die zijn mening op Twitter wil kunnen zetten.”

Kleine webexperimenten

Daarom verlaat Persson Mojang en gaat hij zich toeleggen op wat hij leuk vindt: kleine experimentele games op het web. "Als ik ooit per ongeluk weer iets maak dat een succes begint te worden, kap ik er waarschijnlijk onmiddellijk mee."

Persson geeft ruiterlijk toe dat hij de verantwoordelijkheid gewoon niet aankan. Toch bedankt hij de Minecraft-spelers. "Ik hou van jullie. Allemaal. Maar jullie zijn gewoon met te veel."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl