Het aantal leegstaande winkelpanden in de Nederlandse winkelstraten is in het afgelopen halfjaar iets teruggelopen. Door de definitieve sluiting van V&D is het aantal onbezette vierkante meters wel toegenomen voor de detailhandel.

Volgens informatieleverancier op het gebied van detailhandel Locatus bedroeg de leegstand op de Nederlandse winkelmarkt per 1 juli 7,3 procent, wat neerkomt op 16.339 panden. Aan het begin van dit jaar waren dat 223 panden meer.

Locatus benadrukt dat per saldo het afgelopen halfjaar de winkelvoorraad met duizend panden is afgenomen. Zo kwamen er ongeveer 3000 nieuwe winkelpanden bij en kregen circa 4000 units een nieuwe bestemming, werden winkels samengevoegd of gesloopt.

Het aantal winkelruimten dat de afgelopen zes maanden extra leeg is komen te staan is meer dan per 1 juli weer is ingevuld. Van de 3000 nieuwe panden staan er volgens Locatus nog altijd 339 leeg.

Méér vierkante meters te huur

Waar het aantal panden dat leegstond daalde, steeg wel het aantal vierkante winkelmeters dat kampte met leegstand. Dit kwam vooral door de definitieve sluiting van V&D.

(klik voor uitvergroting)

leegstand

Volgens Locatus was het aantal van 63 extra lege V&D-panden verwaarloosbaar op de totale voorraad van 200.000 winkelpanden. Daarentegen was de keten met een totale vloeroppervlakte van ruim 350.000 vierkante meter goed voor circa 1 procent van de totale winkelvoorraad.

Hudson's Bay rond met méér verhuurders V&D-panden

Het Canadese winkelconcern Hudson's Bay maakte maandag bekend nieuwe, langlopende huurcontracten afgesloten voor nog zeven nieuwe vestigingen in Nederland.

De warenhuisketen strijkt neer in de voormalige V&D-panden in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle.

Hudson's Bay wil in totaal twintig winkels openen in ons land. Eerder werden al huurovereenkomsten gesloten met pandeigenaren in Amsterdam, Breda en Tilburg. De eerste filialen openen naar verwachting in het derde kwartaal van 2017 hun deuren, zei topman Richard Baker maandag.

De Canadezen willen het gat vullen dat het faillissement van V&D heeft achtergelaten in het de Nederlandse winkellandschap. De Nederlandse warenhuisketen bezweek eind vorig jaar onder de aanhoudende malaise in de detailhandel. Een doorstart bleek niet haalbaar.

De komst van Hudson's Bay naar Nederland levert volgens het bedrijf werk op voor zeker 2500 mensen. De bouwwerkzaamheden houden de komende tijd nog eens hetzelfde aantal mensen aan het werk.

Met Hudson's Bay komt ook Saks Off 5TH naar Nederland. Die outletketen, die merkkleding met hoge kortingen verkoopt, krijgt in ieder geval een vestiging in de Kalvertoren in Amsterdam.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl