Het aantal Nederlanders dat naar de voedselbank gaat, is voor het eerst in jaren gedaald. In onder meer Noord-Holland, Brabantse steden, Twente en Haaglanden hebben voedselbanken minder klanten. Vorig jaar nam het aantal gezinnen en alleenstaanden dat afhankelijk van de voedselbank was nog met dertig procent toe.

De afname van het aantal klanten blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw. In de Zaanstreek daalde het aantal afnemers met een kwart naar 300 ten opzichte van januari. In Tilburg werden nog 450 kratten per week afgenomen; een daling van 20 procent. Ook in Amsterdam daalde het aantal klanten (1785 in januari, 1658 nu).

Daling komt niet alleen door de zomer

Het aantal voedselpakketten dat wordt afgenomen daalt elke zomer, maar deze daling is volgens de distributiecentra dusdanig groot dat die niet door de zomer te verklaren valt. Sommige voedselbanken wijzen de opleving in de economie als reden; veel klanten bellen om te zeggen dat ze een baan hebben of hun financiën weer op orde hebben, en dus geen voedselpakket meer nodig hebben. De voedselbank in Tilburg wil niet zeggen of de daling blijvend is, omdat hij ook signalen heeft dat de armoede juist toeneemt.

In sommige regio’s juist meer vraag

Er zijn ook regio’s waarin de vraag naar voedselpakketten stijgt, zoals bij het distrubitiecentrum Noordoost-Nederland, waar Friesland, Groningen en een stukje van Overijssel toe behoren. In Zuid-Limburg is er een wachtlijst van 300 huishoudens.

In 2013 kregen in heel Nederland 85.000 mensen elke week een voedselpakket. Hoeveel dat er nu precies zijn, is niet duidelijk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl