Er zijn veel manieren waarop je rijk kunt worden en vermogen kunt opbouwen, maar het verschilt hoeveel moeite je daarvoor moet doen.

Volgens de Amerikaan Grant Sabatier, die op z’n 30ste met ruim 1 miljoen dollar op de bank met prepensioen ging, hoef je voor vermogensopbouw niet enorme risico’s op de beurs te nemen of continu overuren te draaien.

“De beste strategieën om op lange termijn het meeste uit je geld te halen zijn het inhuren van mensen om werk voor je te doen en zorgen dat je passieve inkomstenstromen hebt”, zo schrijft Sabatier in zijn boek Financial Freedom: A Proven Path to All the Money You Will Ever Need.

Veel mensen die op eigen kracht rijk zijn geworden, hebben manieren gevonden om waarde op te bouwen door anderen voor ze te laten werken, in plaats van alles zelf te doen. Volgens Sabatier voegen werknemers waarde aan een onderneming toe en maken ze een ondernemer meer waard dan één individu ooit in z’n eentje zou kunnen. “Veel mensen zijn op een heel eenvoudige manier rijk geworden: door anderen het werk te laten doen en vraag en aanbod met elkaar te koppelen.”

“Ergens halverwege je carrière ben je waarschijnlijk op de top van je inkomenscyclus. Dan moet je beginnen mensen voor je te laten werken, zodat je kunt focussen op je carrière en op uitbreiding van je vermogen,” zei financieel planner Alicia Butera eerder Business Insider.

Er zijn verschillende manieren om passief inkomen te genereren

Anderen voor je laten werken is een goede manier om passief inkomen te genereren. Als een onderneming een consistente stroom aan passieve inkomsten oplevert om je maandelijkse uitgaven te dekken, ben je eigenlijk al financieel onafhankelijk,  zegt Sabatier.

Je kunt ook een business opzetten waarbij je een hoop zaken uitbesteedt. Denk aan een zogeheten dropship business waarmee je een product aanbiedt via een webshop en de hele logistiek uitbesteedt. Ook dat kan een goede bron zijn van passief inkomen.

Lees ook op Business Insider

Maar passief inkomen kun je ook uit beleggingen halen zoals aandelen met een stabiele dividenduitkering, zegt Sabatier. “Aandelen, obligaties en vastgoedinvesteringen vind ik de meest betrouwbare en behapbare beleggingen”, schrijft hij.

Vastgoed is inderdaad favoriet onder miljonairs, althans, dat zegt self-made miljonair John van ESI Money, die een aantal jaren lang miljonairs interviewde. Veel doorgewinterde miljonairs  bouwen met vastgoed vermogen op.

LEES OOK: Wat is mijn auto waard? Ik keek naar 3 manieren om dat te bepalen en werd niet heel vrolijk