Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
6:23

De Deense belegger Christian Kongsted heeft anderhalve jaar geleden zijn baan als online marketeer opgezegd om zich volledig te focussen op zijn nieuwe carrière als populaire belegger bij broker eToro. Dat betekent dat hij zijn geld verdient met het beheren van zijn portefeuille, die door ruim 22.000 particuliere beleggers wordt gevolgd.

Volgens Kongsted hebben zijn volgers samen 41 miljoen dollar, vertelt hij tegen Business Insider Nederland. eToro bevestigt het aantal volgers van 22.000 en geeft wat betreft het gezamenlijke vermogen van deze beleggers aan dat dit boven de 10 miljoen dollar zit.

eToro betaalt aan Kongsted een vergoeding in ruil voor inzage in zijn beleggingsstrategie en het beantwoorden van de vragen van zijn volgers.

Carrière als populaire belegger

eToro telt in totaal 1.800 populaire beleggers, die verdeeld zijn in vier niveaus. Kongsted heeft in 2021 het topniveau behaald, waar naast hem nog slechts 13 andere topbeleggers zitten. In dat niveau bedraagt de beleggingsvergoeding tussen 2 procent en 2,5 procent van het totale kapitaal van je volgers. Dit wordt maandelijks uitbetaald.

Voor Kongsted betekent dit dus minimaal enkele tonnen per jaar in dollars, als we uitgaan van het conservatieve getal van minimaal 10 miljoen dollar aan vermogen bij de beleggers die hem volgen. Hoeveel hij in het afgelopen jaar precies heeft verdiend wil Kongsted niet zeggen vanwege het privacy-beleid van eToro.

Het begon allemaal drie jaar geleden, toen Kongsted zich had aangemeld bij het programma van populaire beleggers bij eToro. Om daarvoor toegelaten te worden moest zijn portfolio aan de toelatingseisen voldoen, zoals een beperkte aantal risicovolle posities, beperkte verliezen in de afgelopen zes maanden en geen grote posities in één aandeel of product.

Maar het balletje ging afgelopen jaar echt rollen, toen het aantal volgers van Kongsted plots in de duizenden begon te lopen. Hij heeft in die tijd ook een sprong gemaakt naar het topniveau van populaire beleggers bij eToro. Daarvoor heeft hij twee examens van Chartered Institute for Securities & Investment (CISI) moeten afleggen om zijn financiële kennis te bewijzen. Toen begon hij ook voldoende te verdienen om van zijn baan als online marketeer afscheid te nemen.

Tegenwoordig richt Kongsted zich volledig op zijn loopbaan als belegger. "Als je het goed doet, kun je als populaire belegger een carrière maken. Maar er zit een maximum aan je groei. Je mag geen nieuwe volgers meer krijgen, als jouw volgers bij elkaar meer dan 75 miljoen dollar aan vermogen hebben. Momenteel zijn er maar twee mensen bij eToro die dat niveau hebben bereikt. Dat is ook mijn doel", vertelt hij tegen Business Insider Nederland.

We spraken met Kongsted over de stappen die hij heeft gezet om een veel gevolgde belegger te worden.

Wat is je achtergrond?

"Meer dan twintig jaar geleden ben ik opgeleid als journalist maar heb daarna gewerkt binnen de online marketing. Zo'n vijftien jaar terug ben ik begonnen met beleggen en acht jaar geleden ben ik ook gaan actief gaan handelen. Toen maakte ik gebruik van vier verschillende brokers, en eToro was een daarvan."

Hoe ben je een populaire belegger geworden?

"Achteraf gezien is dat volstrekt toevallig. Toen ik klant werd bij eToro, wist ik al dat er een programma voor populaire beleggers was. Aanvankelijk had ik niet de ambitie om daar eentje van te worden. Maar ik was toen heel erg geïnteresseerd in beleggen geraakt. Mede daarom ben ik op een gegeven moment dat programma toch gaan doen en mensen zijn mijn portefeuille gaan kopiëren."

"Ik had een baan in deeltijd en de rest van de tijd gebruikte ik om te beleggen en meer te leren over financiële markten. Wat mij fascineerde was dat als je een goede risicoscore hebt, een goed rendement behaalt en zelf veel blijft leren, je door heel veel mensen gevolgd kan worden. Het is een interessante mogelijkheid voor een carrière als belegger."

Wil je hiervan echt een volledige baan maken?

"Ja. Het werk van een populaire belegger is een voltijdsbaan en kan een carrière worden als je het goed doet. Je kunt erin groeien door verschillende niveaus te halen. En je groei wordt bepaald door het aantal mensen dat je portefeuille kopieert. Ik heb daarbij het topniveau bereikt."

Heb je nog een andere baan?

"Ik heb ook een eigen financiële website, waar ik dingen schrijf over beleggen en financiële markten. Dat is wat ik naast eToro doe. Maar sinds een jaar komen mijn hoofdverdiensten van eToro. Daarvoor had ik een deeltijd baan in online marketing. Ik heb die baan opgezegd om al mijn tijd aan beleggen te besteden."

Voel je een grote verantwoordelijkheid tegenover je volgers?

"Als je op het topniveau zit zoals ik, moet je dit serieus nemen. Het geeft zeker een grote verantwoordelijkheid wanneer mensen je portefeuille kopiëren. Je kunt het niet maken om financiële markten niet te volgen. Ik volg de hele tijd wat er gebeurt."

"Iedereen kan mijn rendement zien en ik moet vragen beantwoorden over mijn beleggingsbeslissingen. Degenen die mij volgen, kunnen altijd vragen stellen, zoals 'Waarom heb je dit aandeel niet gekocht' of 'Waarom verkoop je dit aandeel niet?'. Het kan ook gaan over actuele kwesties, zoals 'Waarom heb je je positie niet ingedekt toen je over de omikronvariant hoorde?'. Ik kan hierover met ze discussiëren en ik hoop dat ze er iets van opsteken."

Verdien je meer met het rendement van je beleggingsportefeuille of via de vergoeding die je als populaire belegger krijgt?

"De vergoeding is natuurlijk heel belangrijk. Maar het is net zo belangrijk om een goed rendement te maken met mijn portefeuille. Anders krijg ik geen nieuwe volgers. Als mijn portefeuille het slecht doet, ontvang ik ook minder vergoeding."

Wat is jouw financiële doel en dus dat van je volgers?

"Momenteel bedraagt de waarde van mijn portefeuille 63.000 dollar, zo'n 55 duizend euro. Ik wil dat met behulp van het rendement en herbelegging van inkomsten laten groeien naar 1 miljoen dollar over een periode van 17 jaar. Als ik dat doel heb behaald, kan ik ervoor kiezen om met pensioen te gaan."

"Dat langetermijndoel is ook een manier om tegen mijn volgers te zeggen dat ik ze nog jarenlang mijn portefeuille kunnen blijven kopiëren. De kans op een goed rendement is ook groter als je een lange beleggingshorizon hebt."

Lees meer over carrière: