Voor Prinsjesdag heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een greep in het museum gedaan. Hij zal de rijksbegroting en miljoenennota dinsdag aan de Tweede Kamer aanbieden in het eerste koffertje dat hiervoor ooit werd gebruikt.

Zijn verre voorganger Pieter Lieftinck bracht de stukken op Prinsjesdag van 1946 voor het eerst mee naar de Kamer in een koffertje. “Het werd het symbool van verstandig begroten, maar ook van vernieuwde voorspoed”, aldus Dijsselbloem. Daarom vindt hij het een “passend eerbetoon” om het originele koffertje te gebruiken.

Dijsselbloem schrijft dat in het voorwoord van de miljoenennota waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen. Bronnen bevestigen het bericht. Hij meldt verder dat Nederland zich heeft “ontworsteld aan de crisis” en de economie harder groeit dan verwacht.

Maar het optimisme wordt ook weer enigszins de kop ingedrukt. “Toch moeten we voorzichtig zijn. De werkloosheid is nog te hoog en daalt te langzaam. Daarnaast heeft de Nederlandse economie niet genoeg ruimte om te groeien”. Het doel van het kabinet blijft hetzelfde sinds zijn aantreden, aldus Dijsselbloem. Hervormen, eerlijk delen en “in de geest van Lieftinck” de overheidsfinanciën op orde brengen.

Het AD en De Telegraaf hebben cijfers van de miljoenennota ingezien. Volgend jaar geeft de overheid 262,1 miljard euro uit en komt er 253,5 miljard de schatkist binnen, aldus de krant. Het begrotingstekort komt uit op 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De staatsschuld gaat naar 466,4 miljard euro of 66,2 procent van het bbp.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl