De 500 rijkste mensen ter wereld werden vorig jaar volgens persbeurau Bloomberg ruim 1.000 miljard dollar rijker. Vooral miljardairs uit de technologiesector en de luxebranche zagen hun vermogen hard stijgen. Maar scheiden bleek ook lucratief te kunnen uitpakken.

Natuurlijk doet de ene miljardair het beter dan de andere. Business Insider stelde een lijstje samen van de miljardairs die hun vermogen in 2019 het sterkst zagen toenemen.

In de tabel hieronder geven we een overzicht van de top 12:

In twee gevallen spelen persoonlijke omstandigheden een belangrijke rol. De sterkste stijger is Julia Flesher Koch. Na de dood van haar man David Koch ging zijn vermogen over naar Julia en haar drie kinderen. Hun aandelen in het Amerikaanse conglomeraat Koch Industries leveren het gezin een vermogen van ruim 62 miljard dollar, ongeveer 56 miljard euro.

Koch Industries is actief in een groot aantal verschillende sectoren, naast de petrochemie ook in energie en papierproductie. Verder heeft het concern nog een financiële tak.

De tweede financiële winnaar is MacKenzie Bezos. Na de scheiding van Amazon-topman Jeff Bezos figureert MacKenze zelfstandig op de miljardairslijst. Ze komt op de derde plek wat betreft de vermogensgroei in 2019 met een plus van 37,5 miljard dollar, wat neerkomt op ongeveer 34 miljard euro. Mackenzie heeft 25 procent van de aandelen Amazon.

Franse luxemiljardairs: Arnault, Pinault en Bettencourt

De groei van de luxemarkt kwam drie Franse miljardairs ten goede: Bernard Arnault, François Pinault, Françoise Bettencourt Meyers.

Bernard Arnault is via zijn luxeconglomeraat LVMH eigenaar van merken als Dom Pérignon en Louis Vuitton. Eind vorig jaar sloeg de Fransman een grote slag met de overname van de Amerikaanse juweliersketen Tiffany's. Zo kan hij merken als Sephora en Christian Dior aan zijn portefeuille toevoegen.

De vraag naar luxeproducten neemt nog steeds toe, vooral in China. Dat doet het vermogen van François Pinault veel goeds, vanwege de aandelen van zijn familie in Gucci en in Kering, dat eigenaar is van Yves St. Laurent.

L'Oréal-erfgename Françoise Bettencourt Meyers werd afgelopen jaar de rijkste vrouw ter wereld en heeft een derde van dat cosmeticaconcern in handen. Ze erfde het belang van haar moeder. Ook L'Oreal doet het goed en de aandelen stegen afgelopen jaar flink in waarde.

Techmiljardairs: Bill Gates, Mark Zuckerberg, Sergey Brin en Larry Page

Stijgende beurskoersen van Amerikaanse techaandelen zorgden ervoor dat twee van de grootste Microsoft-aandeelhouders hun vermogen flink zagen toenemen. Hetzelfde geldt voor de leidende figuren bij Facebook en Google.

Microsoft verhoogde het dividend in 2019 en kocht flink wat eigen aandelen in. Dat stuwde de aandelenkoers van Microsoft, ook omdat de cloudtak van het bedrijf het zo goed doet. Dit alles betekende kassa voor het vermogen van mede-oprichter Bill Gates en de voormalige Microsoft-topman Steve Ballmer.

Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page zagen allebei hun vermogen flink toenemen doordat de aandelen van moederbedrijf Alphabet verder in waarde stegen.

Ook mede-oprichter Mark Zuckerberg van Facebook werd flink rijker afgelopen jaar. Het aandeel Facebook kende een sterk jaar, ondanks de negatieve commentaren over de omgang met gebruikersdata en de plannen voor een door Facebook ondersteunde cryptomunt, de libra.