Onder durfinvesteerders en techondernemers in het westen zitten opvallend veel aanhangers van een beweging die zich kwalificeert als ‘pronatalisten’. Met techwalhalla Silicon Valley als belangrijke broedplaats, zo schrijft Insider in een uitgebreid artikel.

Pronatalisten vrezen dat dalende geboortecijfers in ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten en het grootste deel van Europa zullen leiden tot het uitsterven van culturen, het instorten van economieën en, uiteindelijk, de ineenstorting van de mensheid.

Het is een gedachtegoed dat techmiljardair van Tesla Elon Musk regelmatig aanhaalt in zijn Twitter-berichten en waar de bekende durfinvesteerder Marc Andreessen over heeft gesproken bij de podcast “The Joe Rogan Experience.”

De ideeën van pronatalisten zijn omstreden en worden door sommigen gebuikt om blanke suprematie te rechtvaardigen.

De beweging telt veel miljardairs die druk bezig zijn om veel kinderen te verwekken en/of bedrijven oprichten die andere mensen helpen om kinderen te krijgen.

In 2018 hebben mede-oprichter van Google Sergey Brin en zijn toenmalige vrouw Nicole Shanahan, die zelf vruchtbaarheidsproblemen ervaarden, het Buck Institute's Center for Female Reproductive Longevity opgericht.

De excentrieke techinvesteerder Peter Thiel heeft geïnvesteerd in TMRW, een bedrijf dat eicellen invriest, en in een nieuwe app voor het bijhouden van menstruaties.

Een van de bekendste pronatalisten is Elon Musk, die zelf negen kinderen heeft. Musk gebruikt zijn Twitter-account regelmatig om de ideeën van pronatalisten te bepleiten. "Als de alarmerende ineenstorting van het geboortecijfer doorzet, zal de beschaving inderdaad verdwijnen", tweette hij in januari.

Dit past bij het idee van zogenoemde 'longtermists', een filosofische stroming die het behoud van intelligent leven dat zich in de toekomst over de kosmos kan verspreiden, als belangrijkste levensdoel ziet. Op kleinere schaal betekent dit onder meer dat dalende geboortecijfers onder hoog getalenteerde individuen als negatief worden gezien. Juist die groep moet zich in voldoende mate voortplanten om leven dat op aarde is ontstaan, verder te brengen.

Lees meer in de volledige feature van Insider (Premium)

LEES OOK: Elon Musk kreeg afgelopen jaar tweeling met een van zijn topbestuurders – rijkste man ter wereld heeft nu 9 kinderen (voor zover bekend)