• Miljardair Michael Bloomberg besteedde ongeveer een kwart miljard reclamegeld aan Super Tuesday. In totaal spendeerde hij een half miljard aan reclamegeld voor presidentsverkiezingen van 2020.
  • Dat geld lijkt de oud-burgemeester van New York niet aan een overwinning te helpen
  • In twee belangrijke staten behaalde Bloomberg de kiesdrempel van 15 procent niet waardoor hij daar precies nul gedelegeerden binnen harkt.
  • Bloomberg kan wel een miljardje of wat missen. Zijn fortuin schommelt rond de 60 miljard dollar.

Nu de stofwolken van Super Tuesday wat neerdalen, maken de Democraten de voorlopige balans op. En die valt niet uit in het voordeel van de New Yorkse oud-burgemeester Mike Bloomberg.

Bloomberg pompte ongeveer een kwart miljard dollar (omgerekend 223 miljoen euro) in advertenties alleen al in de Super Tuesday-staten, maar dat heeft niet geresulteerd in enige overwinning van betekenis.

Al vroeg in de avond werd duidelijk dat Bloomberg niet de kiesdrempel van de benodigde 15 procent zou halen om gedelegeerden voor de Democratische Conventie binnen te harken.

Bloomberg behaalde rampzalige resultaten in staten met vroege uitslagen als Virginia en Noord-Carolina, twee staten waar veel gedelegeerden vandaan komen (Virginia 99; Noord Carolina 110). Bij elkaar opgeteld zijn beide staten goed voor 5 procent van het aantal gedelegeerden dat naar de Democratische Nationale Conventie afreist.

Joe Biden haalde in Virginia 53 procent van de stemmen op (volgens Decision Desk HQ, DDHQ), maar Bloomberg won minder dan 10 procent wat hem nul gedelegeerden oplevert (hij blijft immers onder de drempel van 15 procent).

En dat terwijl Bloomberg zo'n 18 miljoen dollar (omgerekend 16 miljoen euro) uitgaf aan radio- en televisiespotjes in Virginia  - dat is vijftig keer zo veel als wat Biden uitgaf.

Bloomberg won wél in Samoa

Intussen sleepte senator Bernie Sanders in Vermont, waar bijna alle districten geteld zijn, ongeveer de helft van de stemmen binnen. En weer slaagde Bloomberg er niet in boven die kiesdrempel uit te komen.

De voorlopige uitslagen voorspellen niet veel goeds voor Bloomberg: in Noord-Carolina, Alabama, Maine, Massachusetts, Minnesota en Oklahoma lijkt het er evenmin op dat hij die 15 procent gaat halen.

Wél won Bloomberg in Samoa, maar dat levert hem slechts zes gedelegeerden op, en ook in Utah (waar nu 44 procent van de stemmen geteld is) haalde hij met 18 procent de kiesdrempel en werd hij tweede na Sanders. Bloomberg lijkt ook in Arkansas de kiesdrempel te halen, maar het is nog te vroeg voor hem om daar victorie te kraaien.

In totaal is Bloomberg nu een half miljard dollar kwijt aan reclame om zichzelf aan de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020 te helpen. Op zich kan hij dat hebben - zijn vermogen schommelt namelijk rond de 60 miljard dollar. Van dat half miljard besteedde Bloomberg ongeveer de helft aan de Super Tuesday-staten.

Lees meer over Super Tuesday: