Vicepresident Mike Pence van de Verenigde Staten zou naar verluidt Joe Biden willen erkennen als de opvolger van president Donald Trump, om dezelfde dag nog naar het buitenland te vertrekken.

Pence zit in een lastig parket als hij de stemming in het Congres voorzit waarin de verkiezingsuitslag wordt goedgekeurd. Trump bestempelt de verkiezingen nog altijd onterecht als frauduleus.

Op reis is Pence ver weg van boze Republikeinen, waaronder Trump. Ook kan hij de positie van christelijk rechts versterken in Israël, en de betrokkenheid van de VS bij het herstellen van de relatie tussen Israël en enkele Arabische landen.

Vicepresident van de Verenigde Staten Mike Pence zou naar verluidt willen bekrachtigen dat Donald Trump de verkiezingen heeft verloren en dezelfde dag nog de benen willen nemen naar het buitenland.

Dat meldde de nieuwssite Politico donderdag.

Als vicepresident heeft Pence de taak om de stemming in het Congres voor te zitten waarin de verkiezingsresultaten worden goedgekeurd. Dat brengt hem in een lastig parket, aangezien vertrekkend president Donald Trump nog altijd ongefundeerde claims doet van verkiezingsfraude.

De vicepresident overweegt op 6 januari te vertrekken, de dag van de Congreszitting, voor een reis naar het buitenland, zeggen drie Amerikaanse functionarissen tegen Policito. Een regeringsdocument in handen van de nieuwssite onthulde verschillende bestemmingen, waaronder Bahrein, Israël, Polen en nog nader te bepalen locaties.

De reis dient om de rol van de regering-Trump te versterken bij het herstellen van internationale betrekkingen tussen Israël en enkele Arabische landen. En Pence kan zo ook christelijk rechts in Israël steunen, aldus Politico.

Daarnaast geeft de reis Pence een excuus om Washington te verlaten op het dat moment Joe Biden officieel wordt aangewezen als aankomend president, zodat hij op veilige afstand is van Donald Trump en andere Republikeinen die de verkiezingsuitslag betwisten.

Vertegenwoordigers van het Witte Huis en de vicepresident konden niet direct reageren op Business Insiders verzoek om commentaar.

Republikeinse Senaatsleider erkent Biden als winnaar

Een aantal prominente Republikeinen heeft inmiddels Biden erkend als verkozen president, nadat het Kiescollege zijn overwinning had bevestigd. Onder hen Mitch McConnell, die als Senaatsleider als de meest vooraanstaande Republikein geldt.

"Het Kiescollege heeft gesproken", sprak McConnell woensdag. "Dus vandaag wil ik de verkozen president Joe Biden feliciteren."

Biden bevestigde later dat hij een "goed gesprek" had met McConnell, nadat hij de Senaatsleider had gebeld om "hem te bedanken voor de felicitaties".

Hoewel sommige leden van de Republikeinse partij zich hebben neergelegd bij een Biden-regering, moet Trump zijn verlies nog steeds toegeven. De president zei tegen een aantal assistenten dat hij zou kunnen weigeren het Witte Huis te verlaten na de inauguratie van Biden, meldde CNN.

Lees in dit verband ook: Wat doet de geheime dienst als Donald Trump het Witte Huis niet wil verlaten? Experts breken zich het hoofd over extreem scenario

Dat klonk alarmerend in de oren van sommige assistenten, maar anderen geloven niet dat het zover zal komen. "Hij krijgt een fucking woedeaanval", zei een bron. "Maar hij gaat weg. Hij haalt gewoon uit."

De opmerkingen van Trump tegen zijn assistenten zijn ook in tegenspraak met zijn eerdere mededeling dat hij het Witte Huis "zeker" zal verlaten als het Kiescollege Biden aanwijst als winnaar. Dat is uiteindelijk ook gebeurd.

Lees meer over de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen 2020: