• Cruises zijn enorm populair en de Amerikaanse freelance journalist Brittany VanDerBill nam in februari de proef op de som.
  • Op haar allereerste cruise ooit voer ze met het schip ‘Wonder of the Seas’ van cruisemaatschappij Royal Caribbean.
  • Helaas kreeg VanderBill te maken met zeeziekte én landziekte, zo schrijft ze voor Business Insider.
  • Lees ook: Ik heb 3 jaar op cruiseschepen gewerkt. Deze 5 dingen zou ik nooit doen aan boord

In februari ben ik voor het eerst op cruise gegaan, een reis van een week langs de Oostelijke Caribbean op de Royal Caribbean Wonder of the Seas.

Hoewel ik twijfelde of ik me meteen moest onderdompelen in een cruise van een week, bedacht ik me dat een paar dagen zon om de winter van Minnesota te ontsnappen, me goed zou doen.

Plus, cruises zijn populairder dan ooit, en ik was nieuwsgierig of ze de hype waarmaken. Spoiler: mijn vakantie was toch niet zo zonnig en ik heb geen enkele behoefte om nog een keer een cruise te boeken.

Het weer was vreselijk tijdens de cruise

Het regende vijf van de zeven dagen, ook alle drie de dagen dat we in de haven lagen. Dus we skipten onze plannen om de mooie stranden van Sint Thomas en Sint Maarten te bezoeken en we sjokten in plaats daarvan door plassen om lokale winkels te bekijken.

We moesten ook vroeg van onze eerste haven op het privé-eiland van Royal Caribbean op de Bahama's evacueren omdat er storm op komst was.

Mijn vriend en ik lagen die dag een paar uur op het strand onder een bewolkte lucht, maar gingen terug naar het schip toen het begon te spetteren.

Op de terugweg kondigde Royal Caribbean aan dat we eerder van het eiland zouden vertrekken. Ik waardeer het dat de cruisemaatschappij onze veiligheid voorop stelt, maar ik baalde wel.

De zee was buitengewoon ruig tijdens mijn cruise

Het weer was behoorlijk slecht tijdens de cruise.
Het weer was behoorlijk slecht tijdens de cruise.
Brittany VanDerBill

Omdat ik nog nooit eerder op cruise was geweest, wist ik niet in hoeverre ik last zou krijgen van deining en of ik zeeziek zou worden.

Van mijn dokter had ik een scopolaminepleister tegen zeeziekte voorgeschreven gekregen, maar ik reageerde daar niet goed op dus moest ik hem verwijderen.

Ik dacht dat het wel goed zou komen omdat de Wonder of the Seas een groot schip is en ik had gehoord dat je op grotere schepen minder last hebt van deining. Nou, ik voelde heel veel deining, en ik was niet de enige.

Omdat we een ruigere zee hadden, bewoog het schip meer dan normaal, bleek uit mededelingen van de kapitein en de gesprekken die ik had met doorgewinterde cruisegangers.

Op een avond was het zo erg, dat velen van ons moeite hadden om in een rechte lijn door de hal te lopen. Gelukkig werd ik niet misselijk, afgezien van een paar uur misselijkheid die ik toeschrijf aan te veel wijn en te weinig eten.

Maar toch werd ik niet goed van die duizeligheid.

Zeeziekte werd landziekte

Helaas voelde ik nog steeds wat deining nadat we van boord waren gegaan. En zelfs toen ik eenmaal thuis was, ging het gevoel niet weg.

Mijn brein wist dat ik op vaste grond stond, maar het voelde alsof ik nog steeds op het cruiseschip was dat tegen woeste golven vocht.

Het bleek dat ik 'landziekte' had ontwikkeld, ook wel bekend als mal de débarquement-syndroom (MdDS), Frans voor 'ziekte van ontscheping'. Hierbij heb je het gevoel dat je je nog steeds slingerend voortbeweegt op een deinend schip.

Op het water registreren je hersenen het schommelen op een gegeven moment als een normale situatie. Bij MdDS blijven je hersenen in die 'schommelstand' staan en verzuimen ze vaste grond als normaal te registreren.

Hoewel deze vorm van omgekeerde zeeziekte vrij zeldzaam is, kan deze uren, maanden en zelfs jaren aanhouden nadat je aan boord van een schip bent geweest- of na een andere gebeurtenis waarbij je bent blootgesteld aan beweging.

Tot nu toe houden medicijnen tegen misselijkheid me op de been, en ook eten helpt. Ook nu ik hier weken later over schrijf, heb ik nog steeds het gevoel dat ik alle kanten op zwengel. Hoewel het steeds iets beter gaat, is het absoluut niet leuk.

Ik ga nooit meer op cruise

Mijn ervaring is vast niet de norm, tegelijk was het ook niet zo dat de cruise tijdens het orkaanseizoen plaatsvond.
Mijn ervaring is vast niet de norm, tegelijk was het ook niet zo dat de cruise tijdens het orkaanseizoen plaatsvond.
RelaxFoto.de/Getty Images

Aan boord heb ik enorm gelachen met medepassagiers, ondanks de ruige zee en het gebrek aan zon. Het meeste van wat ik heb ervaren komt waarschijnlijk niet vaak voor en misschien had ik gewoon pech.

Toch zal ik het er niet nog een keer op wagen. Een slechte ervaring die is uitgemond in zeeziekte op land is voor mij genoeg om cruises voortaan te vermijden.

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024 en geüpdatet op 2 juli 2024.

LEES OOK: Ik heb 3 jaar op cruiseschepen gewerkt. Deze 5 dingen zou ik nooit doen aan boord