Op het volgende grote evenement van Microsoft, op 2 mei, hoeven we geen klappers te verwachten, zoals de nieuwe Surface Pro 5-tablet of de langverwachte Surface Phone.

Dat melden ingewijden tegenover Business Insider.

De Surface Phone – die vooral uit wilde geruchten en lekken bestaat – zou wel eens Microsofts laatste strohalm kunnen zijn om nog een graantje mee te pikken van de smartphonemarkt.

De enige kans die er nog is om van Windows een serieuze concurrent voor Android en iOS te maken. Momenteel heeft Windows Phone een marktaandeel van slechts 1 procent. Het is al anderhalf jaar geleden sinds Microsoft een belangrijk model uitbracht.

De toekomst van de Surface gaat daarmee in nevelen gehuld, want er is al ruim een jaar niets vernomen over de voortgang. Het schijnt ook nogal een grillig proces te zijn geweest voor Microsoft, dat de smartphone eigenlijk al halverwege 2016 had willen lanceren.

De Surface staat nu op de rol voor dit najaar (of zelfs de eerste helft van 2018, als je deze Reddit-gebruiker gelooft).

De omstandigheden werken ook niet mee, want Intel zou besloten hebben de processor die Microsoft overwoog, niet meer te gaan maken.

Tegelijkertijd heeft Microsoft al ongeveer toegegeven dat de concurrentie beter beslagen ten ijs is gekomen door samen met Samsung een speciale editie met een Windows-systeem in de verkoop te brengen.

De grootste belofte zit hem in één potentiële eigenschap. De Surface Phone moet namelijk de volledig uitgerust Windows-laptop of zelfs desktop kunnen gaan vervangen doordat je er een monitor, muis en keyboard op kan aansluiten. Bijna letterlijk een zakcomputer dus.

Dat ziet er in theorie baanbrekend uit. Helaas voor Microsoft lijkt het erop dat niemand er ook maar een nacht wakker van zal liggen – ook niet als het bedrijf de coolste telefoon ooit bouwt.

Satya Nadella

Microsoft-CEO Satya Nadella. Foto: Justin Sullivan/Getty

Microsoft-topman Satya Nadella gelooft in het zogenoemde Windows 10 Universal Windows Platform, waarop ontwikkelaars apps kunnen maken die compatibel zijn met pc’s, tablets en smartphones. Maar afgezien van een paar zwaargewichten als Facebook en Uber, is de Windows Store not steeds zo goed als een niemandsland.

Een ontwikkelaar bedient een veel grotere potentiële markt via de iOS- en Android-platformen. Spotify kondigde recent nog aan om de Windows-app terug te trekken omdat er te weinig mensen gebruik van maken.

Dus het doet er al bijna niet meer toe wat de Surface Phone voorstelt. Tenzij het een ongekende revolutie is à la de eerste iPhone die de markt blijvend gaat beïnvloeden, zal het nieuwe Microsoft-kind geen appmakers verleiden om terug te komen. Het kan best zijn dat de telefoon beter is dan een iPhone 7 of een Google Pixel – maar Windows 10 is gewoonweg uitgespeeld.

En toch…

De mensen die nog wel Windows gebruiken, zijn trouwe fans. Toen Microsoft en Samsung hun deal met de speciale S8 aankondigden, waren zij niet blij, op z’n zachtst gezegd. Voor hen was het partnerschap een teken dat Microsoft stiekem meer geeft om Android dan om zijn eigen Windows 10 Mobile.

En ook wij moeten toegeven: Samsung is ver met het oorspronkelijke idee van Microsoft. De Samsung DeX kun je aansluiten op je Galaxy S8 en vervolgens aan een monitor hangen zodat je het geheel als een grotere computer kunt gebruiken. De Surface-droom, gebouwd op Android. Dus heeft Microsoft dan opgegeven zonder het publiekelijk bekend te maken?

galaxy s8

Samsung Galaxy S8. Foto: Business Insider

Het klopt dat het bedrijf zich onder topman Satya Nadella toelegt op clouddiensten en daar z’n geld mee wil verdienen. Tegelijkertijd moet Microsoft op een of andere manier relevant blijven op de smartphonemarkt, want de pc-verkopen krimpen al jaren.

De Surface Phone zal er dus wel komen. Niet omdat het een daverende hit zal worden, maar vooral om te laten zien dat Microsoft voorlopig niet opgeeft.

Uiteindelijk kan Microsoft dus alleen kiezen uit twee ‘kwaden’. Een telefoon die de markt niet gaat openbreken, louter uit strategische overwegingen uitbrengen lijkt de minste. Maar wie weet onderschatten we de Surface Phone enorm.