Microsoft wordt partner van Kind, een Amerikaanse startup die software voor de wietindustrie ontwikkelt en levert.

Donderdag kondigde Microsoft een samenwerking aan met de startup Kind, zo signaleert The New York Times. Opmerkelijk, want de softwaregigant betreedt daarmee de ontluikende markt voor legaal gebruik van marihuana in de Verenigde Staten.

Microsoft doorbreekt met de samenwerking niet alleen een groot taboe binnen het Amerikaanse bedrijfsleven en speelt slim in op de ontwikkelingen binnen de VS.

Kind is een bedrijf uit Los Angeles dat software en diensten aanbiedt waarmee lokale overheden de teelt, distributie en verkoop van wiet kunnen controleren. Marktcontrole dus.

Zo levert Kind bijvoorbeeld ook een kiosk met een soort pinautomaat waar patiënten en consumenten veilig en gecontroleerd wiet kunnen kopen. Microsoft blijft daar verre van, maar werkt wel nauw samen met Kinds divisie die overheidsoplossingen aanbiedt, zoals systemen voor tracking & tracing.

Gestage legalisering wiet

Zo’n vijfentwintig staten in de VS hebben de teelt, distributie en verkoop van wiet in de een of andere vorm gelegaliseerd.  Aanvankelijk alleen voor medicinale doeleinden, maar in toenemende mate ook voor recreatief gebruik. Dat conflicteert niet zelden met de federale Amerikaanse wetgeving die wiet verbiedt. En dat maakt de hele markt en de omringende industrie tot een grijs gebied.

Toch zullen deze herfst zeker vijf staten, waaronder California, stemmen over de legalisering van wiet – ook voor recreatief gebruik, aldus de NYT.

Juridisch grijs gebied

Bedrijven die binnen de cannabisindustrie actief zijn, ondervinden veel hinder van de schimmige juridische status van hun markt. Los van een handvol investeerders, is zijn financiers terughoudend in het financieel faciliteren van spelers of geldstromen in deze markt. Zie ook: Marihuna-startup haalt 75 miljoen dollar op met Bob Marley.

Het gevolg van de geringe steun van traditionele banken is dat apothekers die wiet verkopen bijvoorbeeld veel met contant geld moeten werken om transacties te doen. Of in zee gaan met bedrijven als Kind met hun wietautomaat.

Ook overheden leunen op de kleinere startups om technologie te ontwikkelen. Zo helpt BioTrackTHC uit Florida de staten Washington, Nieuw Mexico en Illinois met het in monitoren van de cannabishandel binnen hun staten.

Microsoft domino-effect?

De stap van Microsoft word door de wietindustrie dan ook zeer positief ontvangen, zo schetst The New York Times. Is een schaap over de dam, dan volgt de rest vanzelf, is de gedachte.

De entree van de technologiereus suggereert inderdaad het voorzichtige begin van een legitieme infrastructuur voor een snel groeiende industrie. Volgens oprichter en topman van Kind David Dinenberg heeft het weliswaar bloed, zweet en tranen gekost om een partij als Microsoft binnenboord te halen, maar zal een domino-effect niet lang uitblijven.

Ook Microsoft voorziet een precedentwerking. Kimberly Nelson, verantwoordelijk voor overheden bij Microsoft, voorspelt dat wanneer de industrie gereguleerd is, er meer transacties zullen volgen en meer en geavanceerdere tools nodig zijn.

Analisten lijken Kimberleys gelijk te bevestigen: bedroeg de verkoop van legale wiet in de VS vorig jaar 4,8 miljard dollar, dit jaar stijgt dat naar 6,5 miljard dollar.  En wanneer een staat als California recreatief gebruik gaat legaliseren, zou dat nog eens kunnen oplopen naar 25 miljard in 2020.

Wanneer die ontwikkeling zich doorzet zijn early adaptors als Microsoft goed gepositioneerd en hebben zij een flinke voorsprong op de concurrentie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl