Het is een van de meest iconische foto’s uit Silicon Valley. Een samengeraapt stelletje bebaarde gekkies kwam bijeen voor een groepsfoto in Albuquerque, New Mexico.

Wanneer je de foto tegenkomt op Facebook of LinkedIn wordt meestal deze vraag gesteld: “Zou jij hier je geld in hebben gestoken?

Het is een strikvraag. Je hoort natuurlijk nee te antwoorden. Want laten we eerlijk zijn, moet je die mensen zien! Maar dan ontdek je dat het een foto is van Microsoft uit 1978.

Oud-medewerker Bob Greenberg, op de foto in het midden, won de gratis portretfoto bij een optreden in een radioprogramma toen hij de naam van een vermoorde president raadde. Het clubje ging met enige tegenzin akkoord om in hun beste outfits te poseren. En zo ontstond de legendarische foto.

We weten allemaal wat er is gebeurd met de twee jongens links en rechts onderin, Bill Gates en wijlen Paul Allen. Maar wat is er gebeurd met de rest van de groep, waarvan het grootste deel nu miljonair is?


Bill Gates geeft de miljarden die hij met Microsoft verdiende nu weg

bill-gates-is-now-giving-away-the-billions-he-made-from-microsoft

We weten allemaal wat er met deze jongen is gebeurd. Bill Gates richtte Microsoft op en maakte er het meest waardevolle technologiebedrijf ter wereld van. Terwijl hij dat deed werd hij ook de rijkste man ter wereld, en nu geeft hij zijn fortuin weg aan allerlei goede doelen.

Lees ook op Business Insider


Andrea Lewis werd schrijver en freelancejournalist

andrea-lewis-became-a-fiction-writer-and-freelance-journalist

Andrea Lewis was de enige bij het bedrijf die uit Alburquerque kwam. Ze was technisch schrijver bij Microsoft, wat inhield dat ze alle documenten schreef waarin de software van Microsoft werd uitgelegd. Ze verliet Microsoft in 1983 en werd uiteindelijk een freelance journalist en fictieschrijver. Ze is mede-eigenaar van Hugo House, een literair centrum in Seattle.


Maria Wood sleepte Microsoft twee jaar later voor de rechter

maria-wood-sued-microsoft-just-2-years-later

Maria Wood was boekhouder bij Microsoft, en was getrouwd met een van de andere ‘Microsofters’ op de foto. Ze verliet het bedrijf twee jaar na de foto-opname en sleepte Microsoft voor de rechter wegens geslachtsdiscriminatie. Microsoft schikte de zaak. Daarna verdween ze uit de publiciteit, richtte ze zich op de opvoeding van haar kinderen en deed vrijwilligerswerk voor een aantal goede doelen.


Paul Allen gaf zijn miljarden uit aan sportteams, startups en meer

paul-allen-has-spent-his-billions-on-sports-teams-startups-and-much-more

Paul Allen is na Bill Gates het bekendste gezicht op de foto. De andere oprichter van Microsoft overleed in oktober 2018 en liet een vermogen van zo’n 20 miljard dollar na. Hij was eigenaar van de Portland Trailblazers, de Seattle Seahawks, één van de grootste jachten ter wereld en nog veel meer.


Bob O’Rear werd veeboer

bob-orear-went-on-to-be-a-cattle-rancher

Bob O’Rear was één van de oudste Microsoft-medewerkers. Hij werkte bij NASA tijdens de maanlanding van 1969. Bij Microsoft was hij hoofdwiskundige, verantwoordelijk voor het herschrijven van DOS, zodat het softwareprogramma op IBM-pc’s kon draaien. Hij verliet het bedrijf in 1983, vertrok naar Texas en werd veeboer.


Bob Greenberg verliet Microsoft en ging aan de slag met kinderspeelgoed

bob-greenberg-left-microsoft-then-worked-on-the-cabbage-patch-kids

Bob Greenberg was degene die de portretfoto won in een radioprogramma. Hij verliet Microsoft in 1981, nadat hij de softwarereus had geholpen met de ontwikkeling van de programmeertaal BASIC. Na zijn vertrek bij Microsoft zette hij zich in voor het bedrijf van zijn familie, Coleco. De Cabbage Patch Kid-poppen werden een groot succes. Sinds 2008 werkt hij naar verluidt aan software voor golfbanen.


Marc McDonald ging weg bij Microsoft omdat het te groot werd, maar eindigde uiteindelijk alsnog bij Microsoft

marc-mcdonald-left-microsoft-because-it-was-getting-big-but-ended-up-back-at-the-company-anyway

Marc McDonald was de eerste medewerker met een salaris. Toen hij wegging bij 1984 deed hij dat omdat hij vond dat het bedrijf te groot werd. Na zijn vertrek ging hij aan de slag bij een ander bedrijf van Paul Allen, Asymetrix. Daarna kreeg hij een baan bij ontwerpbedrijf Design Intelligence, dat door Microsoft werd overgenomen in 2000. En zo kwam hij alsnog terecht bij Microsoft. In 2011 ging hij voor de tweede keer weg bij het bedrijf, en nu werkte tot 2016 bij marketingstartup PaperG.


Gordon Letwin bleef langer bij Microsoft dan wie dan ook, met uitzondering van Bill Gates

gordon-letwin-stayed-with-microsoft-longer-than-anyone-other-than-bill-gates

Gordon Letwin bleef tot 1993 bij Microsoft – de langste carrière bij het bedrijf op Bill Gates na. Hij was programmeur bij Microsoft, en ging weg toen hij even rust nodig had. Bij zijn vertrek was hij miljonair. Letwin heeft nu een ranch in Arizona en heeft samen met zijn vrouw, Rose, een liefdadigheidsorganisatie die zich richt op het milieu.


Steve Wood richtte Wireless Services Corp. op

steve-wood-went-on-to-found-wireless-services-corp

Steve Wood is de man van Maria Wood, die op met ruzie wegging bij Microsoft. Steve vertrok in 1980, maar werkte daarna nog met Paul Allen bij een paar andere bedrijven. Hij richtte meerdere bedrijven op en heeft nu een consultancybedrijf, Airnote, en zit ook bij de vrijwillige brandweer.


Bob Wallace was groot fan van psychedelische drugs en richtte een bedrijf op

bob-wallace-was-a-fan-of-psychedelic-drugs-and-founded-a-software-company-after-microsoft

Het lijkt erop dat Bob Wallace de minst zakelijke Microsoft-medewerker op de foto was. Na zijn vertrek bij Microsoft stak hij zijn geld en energie in onderzoek naar psychedelische drugs. Hij richtte ook een softwarebedrijf op: Quicksoft. Hij overleed in 2002 aan longontsteking.


Jim Lane richtte zijn eigen softwarebedrijf op

jim-lane-went-on-to-do-his-own-software-company

Jim Lane was een projectmanager die in 1985 vertrok. Volgens de overlevering kondigde hij zijn vertrek aan door te zeggen dat Microsoft het “enthousiasme uit me slaat”. Hij richtte zijn eigen softwarebedrijf op. Bij Microsoft hielp hij bij het opzetten van de cruciale samenwerking met Intel, wat van gigantisch belang was om de dominante positie op de pc-markt te krijgen.


Nog een foto van de groep in 1978…

Foto: Microsoft

En nog een foto van de groep in 2008, toen Bill Gates vertrok bij het bedrijf.

and-heres-a-photo-of-the-group-from-2008-that-microsoft-put-together-when-bill-gates-was-leaving-the-company-1


Bill Gates stond uiteindelijk zijn baan als bestuursvoorzitter af aan de 30ste medewerker van het bedrijf, Steve Ballmer, die in 1980 bij het bedrijf kwam. Deze foto is voor dat moment genomen. Ballmer vertrok zelf in 2014, waarna Satya Nadella de leiding kreeg over het bedrijf. Van de oorspronkelijke medewerkers werkt alleen nog Bill Gates bij het bedrijf, als president-commissaris en adviseur.

Foto: Microsoft

Tot slot: Bill Gates lijkt ervan te houden om oude foto’s na te bootsen. Zoals deze foto uit 2016 waar hij zijn pose uit het jaarboek van zijn middelbare school nadoet. Hij heeft zelfs dezelfde sneakers aan.

Foto: Bill Gates/Reddit

Lees meer: