• Voormalig frist lady Michelle Obama roept Donald Trump op om de verkiezingsuitslag te accepteren.
  • Op Instagram beschrijft ze haar persoonlijke worstelingen bij het verwelkomen van Trump en zijn gezin in het Witte Huis in 2017.
  • “Donald Trump verspreidde racistische leugens die mijn man en ons gezin in gevaar brachten”, zegt zij in een bericht.
  • “Voor ons land moest ik de kracht en volwassenheid vinden om mijn woede opzij te zetten. Onze democratie is belangrijker dan iemands ego.”

In een uitgebreide Instagram-post bekritiseert voormalig first lady Michelle Obama president Donald Trump. Ze noemt zijn weigering de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen te accepteren gevaarlijk.

Obama riep maandag op Instagram op tot een vreedzame overdracht van de macht.

Ze vertelt in het bericht hoe zij Trump en zijn gezin op de dag van de inauguratie in 2017 hartelijk verwelkomde in het Witte Huis. Ondanks dat Donald Trump jarenlang twijfel zaaide over de geboorteplek van haar man; hij stelde dat Obama niet in Amerika, maar in Kenia is geboren en dus geen legitieme president was.

“Donald Trump verspreidde racistische leugens over mijn man, die ook mijn gezin in gevaar brachten”, schrijft Michelle Obama. “Maar ik wist dat ik in het belang van ons land de kracht en volwassenheid moest vinden om mijn woede opzij te schuiven.”

“In mijn hart wist ik dat dit het juiste was om te doen, omdat onze democratie belangrijker is dan het ego van wie dan ook.”

Stop met blokkeren machtsoverdracht aan Joe Biden

De voormalige first lady riep Trump en zijn politieke bondgenoten op om de vredige machtstransitie niet langer te blokkeren.

De aankomende president Joe Biden krijgt, in voorbereiding op zijn inauguratie op 20 januari, geen volledige toegang tot geclassificeerde informatie of kantoorruimte van de overheid. Middelen die nodig zijn om op de eerste dag als president goed te kunnen functioneren.

Het is voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat de machtstransitie wordt tegengewerkt door een zittende president.

“Dit is geen spelletje”, schrijft Obama. “Ik roep alle Amerikanen op, en dan in het bijzonder onze leiders, ongeacht welke partij, om het electorale proces te accepteren. En op die manier een soepele overdracht van de macht te faciliteren, zoals alle zittende presidenten hebben gedaan in onze geschiedenis.”

Unieke kritiek voor unieke tijden

Het bericht van Obama is de meest openhartige veroordeling van Trump die zij in het openbaar doet.

Afgelopen zomer had de voormalige first lady tijdens de Democratische conventie ook al kritische woorden over voor de opvolger van haar man. Voor het grootste gedeelte van Trumps ambtstermijn onthield zij zich van commentaar op politieke ontwikkelingen, zoals de norm is voor voormalige bewoners van het Witte Huis.

Die normen weerhield Donald Trump er echter niet van om gedurende zijn vier jaar in het Witte Huis zijn voorganger uitgebreid te bekritiseren en te dreigen met rechtsvervolging.

‘Breng ons land niet in gevaar’

Net als Obama’s unieke toespraak op de Democratische conventie is haar kritiek dit keer niet persoonlijk gericht op Trump, maar beroept zij zich op de Amerikaanse democratie.

“Onze liefde voor Amerika vraagt van ons dat we de uitslag van de verkiezingen accepteren, ook al hadden we zelf gehoopt op een andere uitslag”, schrijft Obama. “Het presidentschap behoort niet toe aan een enkel individu of een enkele partij.”

“Als we pretenderen dat dit wel het geval is, en we ongegronde complottheorieën accepteren – of dat nu voor persoonlijk of politiek gewin is – dan brengen we de veiligheid en gezondheid van ons land in gevaar.”