• Michael van Gerwen is met een nieuw recordgemiddelde van 125,25 punten per beurt uitstekend begonnen aan het WK Darts.
  • De drievoudig wereldkampioen is na een succesvol jaar de grote favoriet om hesvindende PDC World Darts Championship te winnen, dat momenteel in Londen wordt gehouden.
  • ‘Mighty Mike’ heeft gedurende zijn carrière al meer dan 10 miljoen euro aan prijzengeld verdiend, promootte een omstreden cryptomunt en is groot PSV-aanhanger.
  • Lees ook: Michael van Gerwen verdient miljoenen met darten – zo geeft hij zijn geld uit

Michael van Gerwen heeft woensdagavond grote indruk gemaakt tijdens zijn eerste wedstrijd op het WK Darts. Hij was binnen twintig minuten klaar met Lewy Williams uit Wales en gooide in de tweede set het hoogste gemiddelde ooit op het WK: 125,25 per beurt.

‘Mighty Mike’ is na een succesvol jaar de grote favoriet om na 2014, 2017 en 2019 opnieuw wereldkampioen te worden. “Het ingooien ging minder, maar op het podium speelde ik goed”, zei hij tegen Viaplay over zijn eerste wedstrijd dit WK. “De eerste set moest ik er nog een beetje inkomen, maar hoe ik daarna speelde geeft veel voldoening en vertrouwen.”

De nu 33-jarige Van Gerwen heeft gedurende zijn carrière al meer dan 10 miljoen euro aan prijzengeld verdiend en is na de Engelsman Phil Taylor de meest succesvolle darter ooit.

Business Insider zet 7 dingen op een rij die je misschien nog niet wist over Michael van Gerwen.


Van Gerwen won naast 3 WK’s alle major-toernooien minstens één keer

Michael van Gerwen in actie bij de Premier League Of Darts in Ahoy. Foto ANP/Robin Utrecht.
Michael van Gerwen in actie bij de Premier League Of Darts in Ahoy. Foto ANP/Robin Utrecht.

Michael van Gerwen won al drie keer het PDC World Darts Championship en is ook de enige nog actieve PDC-speler die alle huidige major-toernooien een of meerdere keren heeft gewonnen.

In 2012 won hij met de World Grand Prix zijn eerste major door in de finale dartlegende Mervyn King te verslaan. Dit jaar won Van Gerwen maar liefst vier major-toernooien: de Premier League Darts, World Matchplay, World Grand Prix en de Players Championship Finals.


Hij heeft een villa van €1,2 miljoen laten bouwen in Vlijmen

De villa van Michael van Gerwen in Vlijmen. Foto: Kuin & Kuin Architecten
De villa van Michael van Gerwen in Vlijmen. Foto: Kuin & Kuin Architecten

Michael van Gerwen heeft met al zijn prijzengeld een lap grond gekocht in het Noord-Brabantse Vlijmen en heeft daar een eigentijdse villa met rieten dak en buitenzwembad op laten bouwen.

Zijn droompaleis was in het voorjaar van 2017 klaar en toen trok hij daar samen met zijn vrouw Daphne en dochter Zoë in. Het hele huis is voorzien van marmeren vloertegels en in zit een fitnessruimte.


Hij had niet altijd zo'n karakteristieke kale kop

Michael van Gerwen tijdens de Masters of Darts in Hengelo in 2007. Foto: ANP/Vincent Jannink
Michael van Gerwen tijdens de Masters of Darts in Hengelo in 2007. Foto: ANP/Vincent Jannink

Aan het begin van zijn carrière had Michael van Gerwen nog stekeltjes in plaats van de kale kop die hem nu zo karakteriseert. Hij begon al op zijn dertiende met darten in een café met vrienden.

In 2006 brak hij op 17-jarige leeftijd echt door met het verslaan van toenmalige wereldtoppers als Martin Adams en Gary Anderson. Pas vijf jaar later betrad hij voor het eerst met kale kop het podium en dat leverde hem volgens Metronieuws direct de bijnaam 'Shrek' op.


Hij verdient veel meer met darten dan ‘Barney’ ooit deed

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen in 2016. Foto: ANP/ Remko de Waal
Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen in 2016. Foto: ANP/ Remko de Waal

Vóór de opkomst van Michael van Gerwen was Hagenees Raymond van Barneveld verreweg de meest succesvolle darter ooit.

Van Barneveld nam eind 2019 afscheid van de dartsport, maar keerde al snel weer terug en neemt ook dit jaar weer deel aan het WK Darts.

Hoewel Van Gerwen een stuk korter op topniveau meedraait dan 'Barney' heeft de Brabander al zo'n twee-en-een-half keer zoveel prijzengeld verdiend. Eind vorig jaar stond de teller voor Van Gerwen op 8,6 miljoen pond (omgerekend zo'n 10 miljoen euro) met zijn prestaties op toernooien, terwijl Van Barneveld tot nu toe 3,5 miljoen pond aan prijzengeld bij elkaar heeft gegooid.


Hij promootte een omstreden cryptomunt

Darter Michael van Gerwen tijdens een persconferentie in 2019 in Rotterdam. Foto: ANP/Koen van Weel
Darter Michael van Gerwen tijdens een persconferentie in 2019 in Rotterdam. Foto: ANP/Koen van Weel

Begin dit jaar liet Michael van Gerwen zich op sociale media lovend uit over de cryptomunt Florin. "De enige munt die op dit moment in waarde stijgt", tweette hij in reactie op een bericht van kickbokser Rico Verhoeven. Dat kwam hem volgens Omroep Brabant op veel kritiek te staan van fans en financieel experts.

"Ze hebben geen idee wat ze promoten", zei cryptodeskundige Frank van Weert daarover. "Ik heb het onderzocht en het is behoorlijk schunnig, alles wijst op oplichterij".


Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Foto: @MvG180/Twitter
Foto: @MvG180/Twitter

Michael van Gerwen werd in 2018 koninklijk onderscheiden voor al zijn verdiensten in het darts, maar vooral ook vanwege zijn sociale activiteiten. "Ik mag met trots bekendmaken dat ik de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau heb gekregen van de koning", schreef hij daarover op Twitter. "Het is een eer".

Van Gerwen steunt onder meer de activiteiten van Make-a-Wish dat ernstig zieke kinderen de dag van hun leven bezorgt. Zo maakte hij in 2018 voor elke 180'er die hij gooide op de Premier League of Darts honderd pond over naar de organisatie. Dat waren er volgens sportnieuws.nl uiteindelijk 72.


Hij is groot PSV-supporter en die liefde is wederzijds

Michael van Gerwen wordt begin 2019 gehuldigd in het PSV-stadion voor zijn derde wereldtitel. Foto: ANP/Olaf Kraak
Michael van Gerwen wordt begin 2019 gehuldigd in het PSV-stadion voor zijn derde wereldtitel. Foto: ANP/Olaf Kraak

Michael van Gerwen is al zijn hele leven groot aanhanger van PSV. Hij is vaak op de tribunes te zien in Eindhoven en bezoekt ook meerdere keren per jaar het trainingscomplex De Herdgang.

De liefde is wederzijds, want zowel in 2017 als in 2019 werd hij in het Philips Stadion gehuldigd voor zijn wereldtitels. Onlangs speelde hij nog een potje darts tegen spelers en supporters van de club en maakte daarbij grote indruk op PSV-middenvelder Marco van Ginkel: "Het was tegen Michael vrij kansloos. Die verslaat ons met één pijl ook nog".

LEES OOK: Michael van Gerwen heeft in Vlijmen een droompaleis van €1,2 miljoen laten bouwen – zo ziet het eruit