Michael O’Leary hoort tot de Brexit-somberaars. Zoveel is duidelijk.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht twee tot vier jaar lang last te hebben van het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten, zei topman O’Leary van de Ierse prijsvechter dinsdag in Brussel, zo meldt persbureau Bloomberg.

“De vooruitzichten voor de Britse economie zijn mager”, zei O’Leary tijdens een bijeenkomst in Brussel. Hij denkt dat de onderhandelingen over brexit daarnaast een wissel zullen trekken op de economische groei in andere Europese landen.

Ryanair voerde in de aanloop naar het referendum eind juni over het Britse EU-lidmaatschap actief campagne tegen een brexit. Tevergeefs want de Britten kozen in meerderheid voor een toekomst buiten de EU. Dat zal de komende jaren de vraag en daarmee de ticketprijzen drukken, voorspelde O’Leary.

Het prijsbeleid van Ryanair is erop gericht zoveel mogelijk stoelen te vullen, ook als dat ten koste gaat van de opbrengsten per passagier. De gemiddelde ticketprijs ging in het tweede kwartaal van dit jaar 10 procent omlaag en zakte onder de 40 euro. Het aantal door passagiers gevlogen kilometers daarentegen ging met 11 procent omhoog. Gemiddeld zaten de Ryanair-vliegtuigen voor 94 procent vol, twee procentpunt meer dan een jaar eerder.

Ryanair wil minder met VK

De grootste prijsvechter van Europa heeft al maatregelen getroffen om de gevolgen voor het bedrijf zelf te beperken. In de groeiplannen voor de komende twee jaar speelt Groot-Brittannië een minder prominente rol dan aanvankelijk de bedoeling was.

O'Leary stipte nog een probleem aan dat een brexit met zich mee zou kunnen brengen. Luchtvaartmaatschappijen in de EU mogen voor niet meer dan 50 procent in handen zijn van investeerders buiten de EU. Als die regel ook voor Britse beleggers gaat gelden, zal Ryanair op zoek moeten naar nieuwe investeerders.