Filmmaker Michael Moore heeft een nogal duistere visie op de toekomst van de Verenigde Staten: onder bepaalde omstandigheden is het volgens Moore denkbaar dat Donald Trump de “laatste gekozen president” van de Verenigde Staten zal zijn.

“We hebben iemand in het Witte Huis die geen respect heeft voor de rechtsstaat, die echt een enorme hekel heeft aan democratie”, zei Moore woensdag op de tv-zender MSNBC.

De cineast vergeleek Trump met andere zakentycoons met miljardenvermogens. Die zijn gewend aan een autoritaire leiderschapsstijl binnen hun bedrijven: “Zij bepalen wat er gebeurt, zij nemen de beslissingen en ze houden er niet van dat iemand anders meebeslist.”

Ex-medewerkers van Trump hebben gezegd dat de president soms volstrekt nieuwe beleidsvoorstellen de wereld in slingert via Twitter. Zijn medewerkers moesten zich dan halsoverkop aanpassen.

In sommige gevallen moesten projecten ook worden afgeblazen, vanwege een tweet van Trump, zei de voormalige Trump-medewerker Omarosa Manigault Newman afgelopen augustus.

Trump felle criticus van FBI, CIA en Justitie

Sinds hij president is heeft Trump het regelmatig aan de stok met belangrijke instituties binnen het Amerikaanse overheidsapparaat, zoals de binnenlandse veiligheidsdienst FBI en de buitenlandse veiligheidsdienst CIA. Ook het Ministerie van Justitie onder leiding van Jeff Sessions wordt regelmatig bekritiseerd door de president.

Het is natuurlijk maar zeer de vraag of Trump er echt op uit is om de scheiding der machten, die de basis is van westerse democratieën, om zeep te helpen in de Verenigde Staten.

Lees ook op Business Insider

Hooguit kan gezegd worden dat de president, al dan niet gemeend, wel eens flirt met niet-democratisch gekozen leiders elders in de wereld. Zo sprak Trump zich afgelopen maart tijdens een bijeenkomst met donateurs van de Republikeinse partij lovend uit over de machtsconsolidatie van de Chinese president Xi Jinping.

Over de beslissing van China om geen limieten meer te stellen aan het aantal keer dat iemand herkozen mag worden als president, zei Trump: “Misschien moeten we dat ook maar eens doen.”

In de Verenigde Staten mag een zittende president zich wettelijk na zijn eerste termijn nog één keer verkiesbaar stellen, zodat hij maximaal acht jaar regeert.