Topbelegger Michael Burry heeft techmiljardair Elon Musk gefeliciteerd met de overname van Twitter ter waarde van 44 miljard dollar. Burry trok deze week in een tweet ook een parallel tussen grote beurscrash van 1929 en de recente daling van de aandelenmarkt.

“Ik ben hier om Elon en Kirk te steunen”, twitterde de bekende belegger. Hij deelde een link naar een muziekvideo van “Portals,” het solodebuut van gitarist Kirk Hammett van de band Metallica.

Burry figureerde in het boek en de film The Big Short als een van de weinige investeerders die de financiële crisis van 2008 zag aankomen.

De topbelegger tweette eerder deze maand dat het goed voor de VS zou zijn als Musk de controle over Twitter zou overnemen, nadat Musk had aangegeven prioriteit te willen geven aan de vrijheid van meningsuiting. Burry merkte op dat het socialmediaplatform het delen van bepaalde nieuwsberichten heeft beperkt, terwijl later bleek dat de berichten gewoon geplaatst konden worden.

Foto: @michaeljburry

In het verleden heeft de baas van Scion Asset Management de beurswaardering van Tesla belachelijk gemaakt en gespeculeerd op een koersdaling van Tesla. Ook suggereerde Burry dat Musk Tesla-aandelen heeft verkocht omdat hij persoonlijke schulden moest afbetalen.

De grote beurscrash van 1929

In een tweede tweet op maandag plakte Burry een digitale kopie van de voorpagina van The New York Times van 30 oktober 1929, en schreef: "Dit ook."

Hij wees op de zeer positieve kop over de beurscrash van de vorige dag - een catastrofale gebeurtenis die bekend werd als "Zwarte Dinsdag" en die de Grote Depressie inluidde.

Foto: @michaeljburry

Burry ziet waarschijnlijk overeenkomsten tussen het naïeve optimisme van toen en de hardnekkige overtuiging van sommige beleggers vandaag de dag, dat renteverhogingen, de hoge inflatie, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de heropleving van de pandemie in China de aandelenmarkt niet zullen doen kelderen of een recessie zullen ontketenen.

De hedgefondsmanager heeft de verwoede aankoop van aandelen en opties door kleine beleggers eerder vergeleken met de ongebreidelde speculatie die voorafging aan de Great Crash van 1929. Hij vergeleek het ook met de euforie die de Duitse hyperinflatie in de jaren 1920 aanwakkerde.

Burry is bekend geworden doordat hij de huizenbubbel en bijbehorende problemen net brakke hypotheken in het midden van de jaren 2000 tijdig signaleerde. Dit eindigde in de financiële crisis van 2008 en 2009.

LEES OOK: Dit kun je leren van beurscrashes: klappen kunnen hard zijn, maar je kunt ze beter niet proberen te timen