Michael Bloomberg maakt zich klaar om zich aan te melden voor de Democratische voorverkiezingen. De 77-jarige Bloomberg, de voormalig burgemeester van New York, levert waarschijnlijk in de staat Alabama de benodigde papieren in, hoewel een definitieve beslissing volgens zijn woordvoerder nog op zich laat wachten.

In maart liet Bloomberg nog weten zich niet te mengen in de strijd om het Witte Huis. De miljardair en mediamagnaat is nu van gedachten veranderd, omdat hij de huidige Democratische kandidaten niet in staat acht om het op te nemen tegen president Donald Trump bij de verkiezingen in 2020.

“Mike maakt zich steeds meer zorgen”, reageerde Bloombergs woordvoerder in een verklaring.

De Democratische kandidatuur telt nog zestien kandidaten, Bloomberg zou de zeventiende worden als hij zich echt aanmeldt. Volgens recente peilingen zijn er drie favorieten: Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders en voormalig vicepresident Joe Biden.

Bronnen rond Bloomberg zeggen tegen The New York Times dat de oud-burgemeester van New York zich zorgen maakt over hoe slecht Joe Biden het doet in de peilingen. Ook zou Biden er niet in slagen voldoende financiering voor zijn campagne op te halen.

Bloomberg denkt dat Sanders en Warren het niet gaan redden

Bloomberg zou ook bezorgd zijn over de opkomst van Sanders en Warren, twee kandidaten die pleiten voor hogere belastingen voor miljardairs en strengere regelgeving voor grote bedrijven.

Met name Warren trekt ten strijde tegen miljardairs als Bill Gates, Leon Cooperman en Jamie Dimon. Zij wil een vermogensheffing van 2 procent invoeren voor Amerikanen die meer dan 50 miljoen dollar bezitten. Voor miljardairs moet er een belasting van 6 procent komen op het vermogen.

Lees ook op Business Insider

Bloomberg is zelf zo’n miljardair. Zakenblad Forbes schat zijn vermogen op 52 miljard dollar.

Warren heeft Biden in ieder geval al verwelkomd per tweet:

Als Bloomberg inderdaad doorzet, meldt zich opnieuw iemand op leeftijd voor het presidentschap. Bloomberg is 77 jaar, een jaar ouder dan Joe Biden. Bernie Sanders is 78 jaar. Vergeleken daarbij is Elizabeth Warren een jonkie met jaar 70 jaar.

De huidige president Donald Trump was de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis toen hij in januari 2017 het Witte Huis betrad. Hij was op dat moment 70 jaar.

Lees meer: