Michael Bloomberg, miljardair, filantroop én oprichter van het gelijknamige financiële databedrijf, lanceert een nieuwe conferentie die gaat concurreren met het beroemde World Economic Forum, dat jaarlijks in het Zwitserse Davos wordt gehouden.

Bloombergs nieuwe conferentie, genaamd de New Economy Forum, focust zich bijna volledig op de opkomst van China en de (in)directe gevolgen daarvan.

“Het congres in Davos is er al heel lang. Het is een erg grote bijeenkomst en focust op veel problemen in de wereld. Deze conferentie is meer gefocust op de wereld en China als rijzende macht en hoe we allemaal samen kunnen werken”, zei Bloomberg in een interview met The Financial Times.

De conferentie is in het bijzonder belangrijk in een tijd als deze, wanneer de standpunten van de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi zo enorm verschillen van elkaar, zei Bloomberg.

“Onderling begrip tussen China en de VS kan op termijn voor vrede en welvaart zorgen. Anders wordt de hele wereld verdeeld in stukken en dan zal het uiteindelijk naar een situatie leiden die vergelijkbaar is met die van vlak voor de Eerste Wereldoorlog”, vertelde hij aan het FT.

Bloomberg heeft twee China-ervaringsdeskundigen opgeroepen om hem te helpen de conferentie te organiseren: voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger en de minister van Financiën tijdens de financiële crisis, Hank Paulson.

Daarnaast gaat hij de samenwerking aan met een Chinese denktank, het China Center for International Economic Exchanges, die wordt geleid door de voormalige vicepremier van het land, Zeng Peiyan.

Lees ook op Business Insider

Hoewel Bloomberg hoopt dat het New Economy Forum de conferentie in Davos qua prestige zal evenaren, wordt het geen directe rivaal. De eerste bijeenkomst zal in november gehouden worden in Beijing, terwijl Davos jaarlijks in de derde week van januari plaatsvindt.

Davos is al geruime tijd eerste keus voor de wereldelite om te netwerken. Het congres trekt duizenden grote figuren uit de financiële en politieke wereld aan. JPMorgan-topman Jamie Dimon en Goldman Sachs-baas Lloyd Blankfein zijn vaste aanwezigen en Donald Trump was dit jaar de eerste Amerikaanse president die de conferentie bijwoonde sinds 2000.