Mexico gaat de Amerikaanse importheffingen vergelden. Het land stelt invoertarieven in voor staal en landbouwproducten van zijn noorderbuur, maakte het Mexicaanse ministerie voor Economie dinsdag bekend.

De heffingen liggen tussen de 15 en 25 procent. Naast metaal gelden ze onder meer ook voor varkensvlees, whisky, aardappels en enkele kaassoorten.

De regering-Trump hief de uitzonderingspositie voor Mexico bij importheffingen op aluminium en staal vorige week op. Die maatregel, die ook geldt voor Canada en de Europese Unie, wakkert de angst aan voor een mondiale handelsoorlog.

Tegenmaatregelen

Ook voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kondigde vorige week zoals verwacht meteen tegenmaatregelen aan. “Ik maak me zorgen over deze beslissing”, schreef hij in een verklaring. “Dit is simpelweg protectionisme. De EU staat open voor overleg met de VS, maar zal niet onder druk onderhandelen.”

De tegenheffingen van de EU vertegenwoordigen een kleine 3 miljard euro. De schade van de Amerikaanse maatregelen bedraagt volgens Brussel zo’n 6,4 miljard euro. Volgens ingewijden kan de schade voor Nederland richting de 600 miljoen euro gaan.

Het is nog niet bekend hoeveel financiële schade de invoertarieven van Mexico de VS zullen toebrengen. Volgens de Global Steel Trade Monitor importeert Mexico voor zo'n 9 miljard dollar per jaar aan staal, waarvan zo'n 38 procent uit de VS afkomstig is. In totaal exporteerde de VS in 2017 een kleine 243 miljard dollar aan goederen naar Mexico.

LEES OOK: Trump geeft startschot voor handelsoorlog: VS stelt per vrijdag importheffingen in op staal en aluminium uit EU, Juncker kondigt tegenmaatregelen aan