Het moet ’s werelds eerste winkelapp met ‘augmented reality’ worden: IKEA Place,  een app waarin je een virtuele versie van je huis al kan inrichten met alle meubels die bij IKEA te krijgen zijn.

De Zweedse meubelgigant lanceerde de app dinsdag op het podium bij Apple, want de app komt voorlopig alleen beschikbaar voor de iPhone en iPad. Vanaf 19 september, om precies te zijn.

“We vinden winkelen voor meubels opnieuw uit”, meldde directeur Digitale Transformatie bij IKEA Michael Valdsgaard. “Fysieke en digitale werelden ontmoeten elkaar op een manier die zowel innovatief is als natuurlijk aanvoelt.”

IKEA Place stelt je in staat om je een voorstelling te maken van je woon- of slaapkamer met de nieuwe meubels. Je houdt je iPhone richting de hoek waar je een nieuwe stoel in gedachten hebt, of een paar planken aan de muur wil bevestigen. Vervolgens maak je een foto van deze plek. Met dit beeld blader je door de app totdat je een meubelstuk van je gading vindt – en ja, de nieuwe catalogus zit er ook al in – en de app toont een model van de stoel in de betreffende hoek.

Uiteraard kun je de foto’s opslaan om meerdere stoelen te ‘proberen’. In een vrije hoek op de app is het mogelijk om meteen te bestellen en een artikel te reserveren.

De objecten zitten in 3D-vorm in de IKEA Place-app en hebben ook hun echte textuur meegekregen, zodat je kunt kijken of de bekleding je bevalt.

TechCrunch maakte een demo-video van de app:

IKEA gebruikt de bestanden zelf ook, vertelt Valdsgaard tegen TechCrunch. "De meeste dingen die je in onze catalogus ziet, zijn niet echt. Ze zijn 'opgewaardeerd' met lichtinval en schaduwen." Volgens Valdsgaard zijn de artikelen in de app voor 98 procent zoals de echte versies en zal het dus de koopervaring flink verbeteren.