Het partijbestuur van 50PLUS kan opgelucht ademhalen. Hun kandidaat is het geworden.

De leden van de ouderenpartij hebben zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Hilversum Jan Zoetelief gekozen tot nieuwe partijvoorzitter. Hij volgt partijoprichter Jan Nagel op, die zijn functie neerlegt.

Zoetelief, wethouder in Nijmegen, was voorgedragen door het bestuur. Hij verwierf 143 van de 257 uitgebrachte stemmen. De voormalige Hilversumse wethouder Arno Haye werd tweede.

Dick Schouw, die hard oppositie voerde tegen het partijbestuur, eindigde als derde met slechts 44 stemmen.

Interne conflicten

50PLUS was de afgelopen weken het toneel van hevige interne conflicten. Een deel van de leden vindt de verkiezingsuitslag, waarbij de partij vier Kamerzetels haalde, teleurstellend. Ze verwijt het partijbestuur dat het vernieuwing in de weg staat.

Schouw voerde het kamp van ontevredenen aan. Hij is de partner van Adriana Hernandez, een bestuurslid dat overhoop ligt met de rest. Het bestuur wil van haar af.

Schouw en Hernandez werden in 2013 al eens geroyeerd, maar kregen destijds al gauw eerherstel.

Verkeerde keelgat

Volgens Schouw en co is het huidige bestuur niet tegen zijn taak opgewassen. Het dreigt volgens hen opnieuw mis te gaan in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Het bestuur zou kritische leden bovendien de mond snoeren.

Een week geleden leek de kwestie opgelost toen het partijbestuur akkoord ging met een voorstel tot vernieuwing. Een mededeling dit weekeinde hierover op de website van de partij is de 'vernieuwers' in het verkeerde keelgat geschoten.

"Die mededeling is onjuist en belastend voor mij en de leden", reageerde Schouw, secretaris van de afdeling Noord-Brabant. Volgens hem staat "de hele partij in brand".

Eenheid hersteld?

Nieuwbakken voorzitter Jan Zoetelief zei in een reactie dat 50PLUS nu een "stabiele toekomst" tegemoet kan, met ruimte voor discussie voor alle leden. "Ook degenen die niet op mij gestemd hebben."

Mocht Schouw gewonnen hebben, dan "hadden we diep moeten ademhalen en ons achter de oren krabben", aldus de Zoetelief. Ook politiek leider Henk Krol toonde zich opgelucht dat de door het bestuur voorgedragen kandidaat nu voorzitter is geworden en dat de eenheid in de partij is hersteld.

Maar het is maar de vraag of de onvrede onder een deel van de leden is weggenomen. Statenlid Jan Waterlander uit Friesland laat aan NRC weten nog niet overtuigd te zijn. "Bij de top domineert de angst en achterdocht voor iedereen die een andere mening heeft."