De jonge Nederlandse bank Bunq gaat samenwerken met TransferWise, om het mogelijk te maken goedkoper geld over te maken naar het buitenland in vreemde valuta. In de app kunnen klanten van Bunq hun euro’s nu inruilen voor 15 andere munten tegen relatief gunstige wisselkoersen.

Grootbanken verdisconteren volgens de twee fintechbedrijven allerlei kosten bij betalingen naar rekeningen in andere valuta.

TransferWise koppelt geldstromen tussen valutagebieden aan elkaar om tot een gunstige wisselkoers te komen. Als jij 250 pond naar een klant in het Verenigd Koninkrijk wil sturen, ‘zoekt’ TransferWise een binnenlandse transactie in het VK van dezelfde waarde. Je klant ontvangt dus ‘ander’ geld, maar jullie betalen daar beiden minder voor.

“Het is onze missie onze gebruikers te bevrijden van grenzen en obstakels in traditioneel bankieren, zoals bijvoorbeeld verborgen kosten. De samenwerking met TransferWise is een waardevolle toevoeging om die missie kracht bij te zetten. Dit is de volgende grote stap om vrijheid te introduceren in de wereld van het traditioneel bankieren,” zegt oprichter en CEO Ali Niknam dinsdag in een persverklaring.

Bunq vroeg een bureau onderzoek uit te voeren naar de tarieven voor een transactie van 250 pond naar het Verenigd Koninkrijk. De combinatie Bunq-TransferWise komt daar veruit als goedkoopste uit de bus, à 1,51 euro. ING en Rabobank volgen, met respectievelijk een prijskaartje van 5,97 euro en 6,67 euro. Paypal kost zelfs 10,47 euro.

Zie de tabel hieronder:

Overzicht van de kosten van Bunq ten opzichte van andere banken. Foto: screenshot persverklaring

Niknam richtte Bunq (volgens het bedrijf met een kleine 'b') in 2012 op nadat hij een fortuin had verdiend met de verkoop van zijn vorige bedrijf TransIP. De ambitie is al zes jaar torenhoog, maar de verliezen eveneens.

In 2017 bedroegen die 9 miljoen euro, fors meer dan de 5,3 miljoen in 2016. Niknam stopte afgelopen mei nog meer geld in het bedrijf. Daarnaast lanceerde Bunq ook een controversieel en onverwacht premiummodel waardoor sommige klanten fors duurder uit waren.

TransferWise komt van oorsprong uit Estland. Het bedrijf is mede-opgericht door de eerste werknemer Skype, Taavet Hinrikus. Hij werkte voor Skype en werd vanuit Tallinn naar Londen gestuurd. Zijn loon werd nog steeds op zijn rekening in Estland gestort. Als hij daar in Londen gebruik van wilde maken, moest hij het overmaken naar een Britse rekening en verloor hij geld.

Mede-oprichter Kristo Käärman werkte al in Londen en had omgekeerd hetzelfde probleem: hij ontving zijn loon in het VK en moest extra aftikken als hij zijn ponden naar Estland wilde overmaken. De twee gingen binnen het Verenigd Koninkrijk geld naar elkaar overmaken om zo de kosten te omzeilen. TransferWise is in feite die oplossing op grote schaal.