Op de bomvolle hypotheekmarkt kiezen veel geldverstrekkers ervoor om zich te onderscheiden met scherpe hypotheekrentes in een bepaald segment.

De sterkste concurrentie vindt momenteel plaats bij de rentevaste periode van tien jaar, zo meldde intermediair De Hypotheekshop dinsdag. Het renteverschil tussen de tien scherpste aanbiedingen bij de rentevaste periode van tien jaar is momenteel slechts 0,06 procentpunt.

“Met name door veertigers en zeventig-plussers en bij hypotheken tot 65 procent van de woningwaarde wordt er gekozen om de rente 10 jaar vast te zetten”, schrijft De Hypotheekshop.

Business Insider deed via de site actuelerentestanden.nl een snelle check, waarbij het renteverschil tussen de tien scherpste aanbiedingen in de markt voor verschillende looptijden werd bekeken.

In de onderstaande tabel zijn die verschillen te zien voor hypotheken met NHG-garantie (waar de maximumgrens ligt op 265 duizend euro) en hypotheken waarbij de omvang van de lening gelijk is aan de woningwaarde.

Te zien is dat het verschil tussen de tien laagste hypotheekrentes het kleinst is bij de rentevaste periode van tien jaar met NHG-garantie, te weten 0,06 procentpunt. De variatie bij de tien goedkoopste aanbieders ligt hier tussen de 1,74 procent en 1,8 procent.

Maar ook bij de rentevaste perioden van 20 en 30 jaar zijn de verschillen tussen de goedkoopste aanbieders klein.

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde hypotheekrente weer bij de tien goedkoopste aanbieders per looptijd. Daarbij is te zien dat vooral de stap van 15 jaar vast naar 20 jaar vast relatief klein is.

LEES OOK Hypotheek met een looptijd van 40 jaar – 4 dingen waar je op moet letten