Merel van Vroonhoven is nu nog de hoogste baas van financieel toezichthouder AFM en bekleedde eerder topposities bij de NS, ING en Nationale Nederlanden. Maar de 51-jarige bestuurster kiest nu voor een drastische carrièremove.

De voormalig topvrouw van het jaar begint per 1 september aan een opleiding tot leraar voor het speciaal onderwijs, vertelt ze aan Het Financieele Dagblad. “Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik in een bubbel leef waarin ik veel met andere bestuurders in vergaderzalen zit en uitsluitend werk met hoog opgeleiden.”

Van Vroonhoven verdient nu ruim twee ton per jaar bij de Autoriteit Financiële Markten. Dat is straks wel anders: een startende docent in het speciaal basisonderwijs ontvangt jaarlijks maximaal een dikke 40.000 euro.

Ondanks dat ze haar huidige baan wel heel erg leuk vindt, wil de 51-jarige Van Vroonhoven zich graag gaan inzetten voor kwetsbare kinderen die het moeilijk hebben zich te handhaven in de huidige maatschappij. “De samenleving kenmerkt zich door een steeds grotere scheiding tussen have’s en have nots. Ik wil een groter deel van mijn tijd besteden aan mensen die het niet vanzelfsprekend op eigen kracht redden.”

Merel van Vroonhoven is sinds 2014 bestuursvoorzitter van de AFM en vertrekt daar nu vroegtijdig. Het verlangen om iets heel anders te gaan doen borrelde al langer, maar tot een echt besluit kwam ze pas tijdens een strandwandeling op een koude en natte dag in november, zegt ze tegen het FD.

“Op dat moment – geen telefoon, geen muziek, geen afleiding in de stromende regen – zag ik het. Ik moet het onderwijs in. Alles viel op zijn plaats. Thuis keert dan de ratio terug. En de vraag: durf ik het? Ik zou wel allerlei dingen moeten opgeven. Een positie met alle voordelen ervan, want het is niet te combineren met deze baan. En natuurlijk ook: kan ik het? Kan ik mij op mijn leeftijd omscholen?”

Dat ze specifiek voor het speciaal onderwijs kiest heeft mede te maken met haar autistische zoon. “Ik heb gezien hoe een individu het verschil kan maken in het leven van een kind, of het nu een leraar of een sportleraar is.” Haar zoon speelt in een voetbalteam voor kinderen met autisme en heeft mede daardoor een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Lees ook op Business Insider

Carrière van Merel van Vroonhoven

Van Vroonhoven studeerde geofysica aan de TU Delft en heeft ook een MBA gevolgd aan de aan de prestigieuze INSEAD Business School.

Daarna heeft ze als ambitieuze manager vooral veel bestuurskamers van binnen gezien. Ze was als lid van de hoofddirectie van Nationale Nederlanden van 2002 tot 2007 verantwoordelijk voor het Collectief Pensioenbedrijf, daarna bij ING voor de verzekeringsportefeuille en vermogensbeheer.

Voordat ze aantrad als topvrouw van AFM was ze van 2009 tot 2014 ook nog lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen.

Allemaal topposities die zich moeilijk laten vergelijken met een rol als leraar in het speciaal onderwijs. Daarom heeft ze wel goed nagedacht over de drastische overstap en zich er goed op voorbereid. “Ik heb de afgelopen tijd veel rondgekeken op scholen waar gehandicapte kinderen komen, zowel geestelijk als lichamelijk. Soms zelfs kinderen die niet lang meer te leven hebben. Die leerkrachten daar maken het leven zo de moeite waard voor ze.”

Toch zegt de huidige AFM-topvrouw ze dat ze het besturen waarschijnlijk niet helemaal kan laten. “‘Er zijn altijd vraagstukken voor commissies, voor onderwijs en zorg. Commissariaten misschien. Het zal zich wel wijzen. Het zou toch jammer zijn twintig jaar bestuurlijke ervaring verloren te laten gaan.”

Lees het hele interview met Merel van Vroonhoven bij het Financieele Dagblad »