Wat gebeurt er als je de Duitse tafeltennisheld Timo Boll laat spelen tegen de snelste robot ter wereld? Duitslandnieuws.nl doet verslag.

Ongeacht de uitslag: de tafeltenniswedstrijd van mens tegen robot is een mooi voorbeeld waar traditionele Duitse industrie, innovatie, hardware, robots, start-ups en sport samenkomen.

Een maand lang telden velen af naar dinsdag 11 maart. Kan de Kuka-robot de mens verslaan?

De nieuwste robot van een traditionele Duitse machinebouwer Keller und Knappich uit Augsburg (KUKA, sinds 1898) speelt pingpong tegen Timo Boll.

Maar liefst 1,6 miljoen mensen klikten op de aankondiging van het duel tussen mens en robot. Eerder vochten man en machine al rond het schaakbord, nu is de tafeltennistafel de arena. Het hield veel mensen wekenlang in spanning.

Zou de Duitse kampioen die eerder de Aziatische hegemonie wist te doorbreken ook in staat zijn om die vliegensvlugge oranje robotarm te verslaan?

Perfectie versus gogme

Sinds vanochtend, dinsdag 11 maart, staat het duel eindelijk op online. Boll wordt onder opzwepende muziek tot het uiterste gedreven.

Kuka, een nieuwkomer in de pingpongwereld, maakt gebruik van het verrassingseffect en neemt een ruime voorsprong. Dan laat Boll zien dat de robot weliswaar snel is en perfectie heeft, maar dat je om te winnen ook een flinke dosis gogme nodig hebt.

Nu nog in het echt

De wedstrijd tussen sporter en robot laat de traditionele Duitse industrie, innovatie, hardware, robots, start-ups en sport samensmelten. Toch wordt er ook teleurgesteld gereageerd.

Het duel is duidelijk gescript en geen echte wedstrijd. Waar bij de promovideo bijna alle duimpjes omhoog gingen, gaan bij het duel zelf meer dan de helft van de duimen omlaag.

Een commentaar verwoordt het zo: “Echt of nep, het maakt mij niet uit. Het heeft mijn aandacht te pakken. Maar nu wil ik wel eens een echte wedstrijd zien.”

Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland.

Lees ook op Duitslandnieuws:

Privacy-zorg: ‘auto mag geen data-octopus worden’

Krantenkiosk:  Aldi en Lidl vechten om vlees

Computerbeurs CeBIT in Hannover: ‘auto mag geen ‘data-octopus’ worden’

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl