Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:34
  • Een jaar geleden ontstond er op de beurs een enorme hype rond het aandeel van de Amerikaanse keten voor videospelletjes GameStop.
  • GameStop stond symbool voor zogenoemde meme-aandelen, die het vooral moesten hebben van fans op sociale media.
  • Nu de beurzen het zwaar hebben, zakken ook voormalige meme-aandelen stevig in: vijf voorbeelden.
  • Lees ook: Het leed is nog niet geleden voor aandelenmarkten, zegt financieel expert Jeremy Siegel

Een jaar geleden stond het aandeel van de Amerikaanse keten voor videospelletjes GameStop vol in de schijnwerpers. Onder aanvoering van particuliere beleggers die zich hadden verenigd op het sociale platform Reddit, begon Gamestop aan een wilde rit op de beurs.

Op 25 januari 2021 stond het aandeel op 61 dollar, vier dagen later was het omhooggeschoten naar 483 dollar. Het sloot die week 204 procent hoger. De beurshandel in GameStop en andere populaire aandelen werd zelfs tijdelijk stilgelegd

De uitzinnigheid onder individuele beleggers was op dat moment zeer besmettelijk. Groepen particuliere beleggers probeerden de geest van Occupy Wall Street terug te brengen door prominente Amerikaanse hedgefondsen uit te dagen om speculatieve posities tegen het aandeel Gamestop op te geven.

Leden van de Reddit-groep WallStreetBets trokken ten strijde door de koersen van andere aandelen die op sterven na dood waren, op te jagen. Daar zaten aandelen als AMC Entertainment en Blackberry bij.

Dit fenomeen, dat bekend werd als de gekte rond meme-aandelen, had meerdere oorzaken, waaronder nieuwe mogelijkheden voor particulieren om commissievrije te handelen, financiële steun van de overheid tijdens de coronacrisis die mede gebruikt werd om te speculeren op de beurs, en verveling tijdens de lockdown.

Een jaar na de hype rond GameStop worden meme-aandelen echter vermorzeld. Beurzen gaan een nieuw tijdperk in, waarbij grote beursindices in correctiegebied zijn beland, terwijl de Amerikaanse centrale bank op het punt staat een krapper monetair beleid door te voeren.

Hier is een overzicht hoe vijf van de belangrijkste meme-aandelen het hebben gedaan in de afgelopen twaalf maanden en het jaar tot nu toe.

1. GameStop

Ten opzichte van piek in januari 2021: 73 procent lager

Dit jaar tot nu toe: 32,5 procent lager

GameStop 12-month performance
GameStop. Markets Insider

2. AMC Entertainment

Ten opzichte van piek in januari 2021: 18 procent lager

Dit jaar tot nu toe: 42,5 procent lager

AMC 12-month performance
AMC. Markets Insider

3. Blackberry

Ten opzichte van piek in januari 2021: 71 procent lager

Dit jaar tot nu toe: 12,3 procent lager

Blackberry 12-month performance
Blackberry. Markets Insider

4. Koss

Ten opzichte van piek in januari 2021: 92 procent lager

Dit jaar tot nu toe: 24 procent lager

Koss 12-month performance
Koss. Markets Insider

5. Nokia

Ten opzichte van piek in januari 2021: 44 procent lager

Dit jaar tot nu toe: 11,7 procent lager

Nokia 12-month performance
Nokia. Markets Insider

Sommigen denken dat de hype rond meme-aandelen nog niet voorbij is: "De short squeeze van vorig jaar was een belangrijk moment, waarbij nieuwe, jonge beleggers hun entree maakten", zegt Carolyn Bao van het handelsplatform moomoo. "Nu hebben die beleggers enige ervaring opgedaan ... Hoewel de band van beleggers met meme-aandelen zeker is veranderd, beschouwen we ze niet als een rage die voorbij is."

Marley Jay, beleggingsverslaggever bij Insider, signaleerde onlangs deze rode truck met het opschrift 'Koop aandelen AMC' meermaals aan Tillary Street in het centrum van Brooklyn.

"Buy AMC stock" plastered on red truck driving around Tillary Street in Downtown Brooklyn
Brooklyn. Foto: Marley Jay/Insider

LEES OOK: Deze 2 grafieken laten zien dat er een sterk verband is tussen zware dalingen op de beurs en inzinkingen van de bitcoin