Melkveehouders hebben de afgelopen tijd massaal geïnvesteerd om de productie op te kunnen schroeven. Grote vraag is of ze die investering er snel uit zullen halen. 

Jaar in jaar uit verdwijnen er boeren, maar in 2013 kwamen er melkveehouders bij, zo schrijft ABN Amro in het sectorrapport over melkveehouderij. Nederland kent er nu zo’n 17 duizend.

En dat is op zich niet vreemd. De melkprijs stijgt al een tijdje door toenemende vraag met name buiten de Europese Unie. Daarnaast worden de melkquota april 2015 afgeschaft, waardoor boeren de productie ook op kunnen voeren. Ze nemen op dit moment zelfs boetes op de koop toe voor overschrijdingen van de quota.

‘Straks klagen boeren weer over lage melkprijs’

De boeren rekenen zich echter rijk, denkt Eric Hulst van Cono Kaasmakers. In het Financieele Dagblad van maandag waarschuwt Cono-directeur Eric Hulst dat we over enkele jaren weer mopperende verhalen van melkveehouders kunnen verwachten omdat ze melk onder de kostprijs moeten verkopen.

Hij baseert zijn inschatting op het feit dat in de laatste maanden de 15 procent prijsstijging van 2013 al weer bijna is verdampt.

Frank Rijkers van ABN Amro denkt dat de markt zich voor melkveehouders wel positief zal ontwikkelen. "Op termijn is het fundament voor de melkprijs solide. De wereldwijde vraag blijft groeien terwijl het aanbod dit met moeite kan bijbenen", zo schrijft hij in zijn 'Visie op Melkveehouderij'.

Toch waarschuwt ook hij dat boeren wel last zullen krijgen van de fluctuaties op de internationale markt. Op dit moment hebben ze daar geen last van omdat de prijzen in Europa vanwege de quota heel stabiel zijn.

Lees ook

Oeps! Tesco gebruikt vleeskoeien in advertentie voor melk

Dure melk helpt FrieslandCampina aan meer omzet, maar nettowinst daalt door afschrijvingen

't Gat in de markt: online marktplaats voor moedermelk

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl