• First lady Melania Trump heeft maandag voor het eerst gereageerd op de bestorming van het Capitool afgelopen woensdag.
  • Daarbij kopieerde ze woord voor woord een deel uit haar speech van augustus bij de Republikeinse Conventie en spelde ze de naam van een van de vijf dodelijke slachtoffers verkeerd.
  • Trump veroordeelde in enigszins vage bewoordingen het geweld, maar was veel feller over de “schandalige roddels” die over haar de ronde doen.

De Amerikaanse first lady Melania Trump heeft zich maandag in een verklaring met spelfouten voor het eerst publiekelijk uitgelaten over de gewelddadige bestorming van het Capitool vorige week woensdag door aanhangers van haar man.

Ze sprak haar medeleven uit met de vijf mensen die omgekomen zijn en noemde hen alle vijf bij naam. Daarbij spelde ze de naam van de 35-jarige luchtmachtveteraan Ashli Babbitt verkeerd. Die werd doodgeschoten door de Capitol Police toen ze samen met anderen door een deur in het Congresgebouw probeerde te breken.

De first lady veroordeelde de couppoging in enigszins vage bewoordingen door te stellen dat ze “teleurgesteld en ontmoedigd is door wat afgelopen week gebeurd is.” Ze koos veel fellere bewoordingen om de “schandalige roddels” over haar te veroordelen, waarbij ze leek te doelen op verhalen in de media over haar reactie op de gebeurtenissen.

Zo berichtte CNN vrijdag als eerste dat de first lady druk bezig was met een fotoshoot van de huisraad en objecten in het Witte Huis toen de dodelijke chaos bij het Capitool zich ontrolde, na de opruiende toespraak van de president.

“Ik vind het beschamend dat er rondom deze tragische gebeurtenissen schandalige roddels rondgaan, ongegronde persoonlijke aanvallen plaatsvinden en valse en misleidende beschuldigingen tegen mij worden gedaan door mensen die belangrijk proberen te worden en een agenda hebben”, stelt Melania in haar verklaring. “Deze periode gaat over het genezen van ons land en zijn burgers en moet niet worden gebruikt voor persoonlijk gewin.” 

Twee topmedewerkers van de first lady, stafchef Stephanie Grisham en Witte Huis-secretaris Anna Cristina Niceta, namen na de opstand ontslag. Volgens CNN gebeurde dat mede omdat Melania weigerde te reageren op de rellen. Grisham diende al jaren voor de familie Trump, de laatste jaren als hoofd communicatie en speechschrijver voor de first lady. 

Opvallend genoeg heeft Trump een zin uit haar verklaring woord voor woord gekopieerd uit een speech die ze afgelopen augustus gaf bij de Republikeinse Conventie, zo ontdekte Kate Bennett van CNN. De verklaring bevat ook de nodige spelfouten, waaronder verkeerd geplaatste apostrofs. 

Lees ook op Business Insider

De first lady heeft een geschiedenis met plagiaat. Zo gebruikte ze verschillende onderdelen uit een speech van haar voorgangster Michelle Obama uit 2008 bij de Democratische Conventie voor haar eigen toespraak bij het Republikeinse Congres in 2016. Ze zei zelf dat ze die belangrijke speech “met zo min mogelijk hulp had geschreven”, maar een speechschrijver van de Trump-campagne nam later de schuld op zich voor het plagiaat. 

Voor de bestorming van het Capitool had de first lady haar steun uitgesproken voor de valse fraudebeschuldigingen van haar man over de verkiezingen van 2020. De dag nadat Joe Biden door de grote nieuwsmedia tot winnaar werd uitgeroepen, tweette ze: “Het Amerikaanse volk verdient eerlijke verkiezingen. Elke legale stem moet worden geteld en illegale stemmen niet. We moeten onze democratie beschermen door volledige transparantie.”

Lees meer over Melania Trump: