Elke keer als first lady Melania Trump iets zegt, doet of draagt, haalt dat talloze krantenkoppen. CNN-verslaggever en Melania-expert Kate Bennett schreef in haar boek Free, Melania: The Unauthorized Biography uitgebreid over de modekeuzes van de doorgaans gesloten first lady.

In het boek laat Bennett haar eigen gedachten de vrije loop over waarom Melania tot bepaalde show-stopping looks kwam.

Het moet gezegd dat de first lady zelden haar kledingkeuze motiveert. De stylist die haar kleedde voor de State of the Union in 2019 zei dat hij zich liever focuste op de look in plaats van op een politieke boodschap.

Maar over het algemeen kiest Melania Trump nooit zomaar voor een bepaalde outfit, schrijft Bennett. “Zolang ik haar volg, heeft alles wat ze doet een betekenis, zelfs de kleding die ze draagt.”

Gebaseerd op Bennetts boek en ontelbare nieuwsverhalen over de kledingkeuzes van de first lady zijn hier de negen keren dat Melania Trump een statement maakte met haar outfits.


Melania’s roze pussy bow-blouse verwees naar een van de grootste schandalen rond haar man Donald Trump.

Op 9 oktober 2016 verscheen Melania Trump in een opvallende blouse op Washington University voor een debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Dat was twee dagen na het uitlekken van de inmiddels beroemde ‘grab ‘m by the pussy’-uitspraak die Trump in 2005 had gedaan. Als je een ‘ster’ bent, zei Trump, laten vrouwen dat toe.

Lees ook op Business Insider

In alle commotie glimlachte Melania naast haar man in een ongeveer duizend euro kostende, roze, pussy bow-blouse van Gucci. Bennett schreef dat dit een van de opvallendste voorbeelden is dat er geen toevalligheden bestaan in de kledingkeuzes van de first lady.


Ze maakte een elegante entree in het Witte Huis met haar effen blauwe outfit.

Melania’s poederblauwe ensemble van Ralph Lauren werd onmiddellijk vergeleken met de voormalig first lady en mode-icoon Jack Kennedy. Bennett schreef dat dit een van de outfits is waar Melania de meeste aandacht aan heeft besteed.

Volgens de expert is dit het resultaat van Melania’s visie over hoe ze als first lady aan de wereld geïntroduceerd wilde worden.


Met de enorme gouden riem en massief gouden ketting die Melania droeg in Saudi-Arabië, knikte ze naar het koninkrijk.

“Hey Saudi-Arabië, vriend. Wij houden van goud, jullie houden van goud. We snappen het. Alles is cool”, leek Melania volgens Bennett met deze outfit te willen zeggen.

Niet lang na het bezoek in mei 2017 was de goudkleurige, Saint Lauren-pythonriem uitverkocht op Net-a-Porter.


Een jas losjes over de schouder gedrapeerd kun je bij Melania opvatten als een uiting van haar rijkdom, schrijft Bennett.

Melania heeft niet alleen eigenhandig de jas als hoofdrolspeler in een outfit teruggebracht, ze heeft deze ook naar een hoger plan getild door hem losjes over haar schouder te leggen, schrijft Bennett. Dit beperkt haar bewegingsvrijheid en dat benadrukt weer dat deuren als vanzelf voor haar opengaan en dingen voor haar worden gedragen.

Daarnaast kost deze jas, zoals vele van haar mantels, duizenden dollars, wat de first lady natuurlijk ook een VIP-vibe geeft.


Ook in Frankrijk knikte Melania met haar outfit vriendelijk naar de Franse president en zijn vrouw.

Melania gooide hoge ogen tijdens haar eerste bezoek aan Frankrijk als first lady. Ze droeg een perfect gesneden pak van Dior. Niet voor niets had ze dit in Parijs aan, het modehuis is er gevestigd.

Ook heeft ze gekozen voor een typisch Dior new look-silhouet. In dit gegeven kun je een vriendelijk knikje naar de Republikeinse bondgenoot van haar man zien, de Franse president Emmanuel Macron.

Dat geldt ook voor het feit dat ze van top tot teen in het rood is gestoken. De Franse ‘first lady’ Brigitte Macron, die een wit ensemble droeg met daaronder blauwe pumps, en Melania waren gezamenlijk gekleed in de kleuren van de Franse en Amerikaanse vlag.


Haar uitstapjes naar herenmode hebben Melania de nodige fashion cred opgeleverd. Bij Bennett borrelt een theorie op…

Bennett denkt een patroon te hebben ontdekt in Melania’s kledingkeuzes. “Als de Trumps even niet blij zijn met elkaar, draagt Melania mannenkleding. Omdat Trump vrouwen het liefst ziet in strakke, korte, ubersexy, vrouwelijke jurken ziet”, vermoedt ze.

De first lady’s neiging naar herenmode is niet onopgemerkt gebleven tijdens haar eerste jaar in het Witte Huis, vooral omdat ze een pak droeg tijdens een officieel fotomoment.


Toen er daadwerkelijk een boodschap op Melania’s jas prijkte, ontkende ze dat deze enige betekenis had.

Hevige kritiek barstte los op de Zara-jas die Melania droeg tijdens een bezoek aan immigrantenkinderen bij de Amerikaans-Mexicaanse grens, te midden van de controverse rond het zero tolerance-immigratiebeleid van de Amerikaanse regering.

Maanden na het debuut van de jas met de scherpe tekst ‘I really don’t care. Do you?’, zei de first lady dat ze dacht dat het wel duidelijk was dat deze boodschap niet voor de kinderen was bedoeld. Het was volgens haar gewoon een jas om “in en uit het vliegtuig te stappen”.

Bennetts theorie is dat de boodschap stiekem voor Witte Huis-adviseur en dochter van de president Ivanka Trump is bedoeld. “Ik geloofde, en geloof nog steeds, dat de jas een steek onder water is naar Ivanka en haar constante pogingen om zich te binden aan positieve regeringsretoriek.”

Bennett omschrijft de relatie tussen de twee Trump-vrouwen als hartelijk maar niet heel close. Melania zou zich geïntimideerd voelen door haar stiefdochter in de rol van Witte Huis-adviseur.


Handen uit de mouwen, leek Melania te willen zeggen met haar houthakkershemd. Wel heel dure mouwen…

Melania volgt het pad van de voormalig first lady Michelle Obama met het organiseren van evenementen die ten goede komen aan gezond eten en bewegen. Vandaar dat ze in september 2017 de tuin van het Witte Huis onder handen nam met kinderen uit Washington.

Voor de gelegenheid hees ze zich in gemakkelijke Converse-sneakers en een casual houthakkershemd, waarmee ze leek te willen zeggen: handen uit de mouwen!

Dat bleken wel heel dure mouwen. De first lady kreeg een golf van kritiek over zich heen toen haar blouse van het Franse modehuis Balmain bleek te zijn en zo’n 1.400 euro had gekost.


Melania ging in gepaste outfit op safari in Kenia. Gepast voor een koloniaal in de 19e eeuw?

In oktober 2018 droeg Melania een jodphur-broek, bruine laarzen en een tropenhelm op safari in Kenia. Volgens Bennett leek ze rechtstreeks uit een film gestapt. Critici zagen er de typische outfit van blanke kolonialen in, niet handig om te dragen in een voormalig Britse kolonie.


Lees meer over Melania Trump: