Du moment dat de Amerikaanse actrice Meghan Markle Prins Harry op 19 mei het ja-woord geeft, zal ze lid worden van de Britse koninklijke familie. En dat betekent in carrièretechnisch opzicht een Grote Sprong Voorwaarts, instant beroemdheid, een kleurrijke waaier met nieuwe familieleden en verschillende adellijke en koninklijke titels.

Heel waarschijnlijk wordt Markle hertogin, net als Kate Middleton toen ze met kroonprins William trouwde. Maar…Meghan Markle krijgt ook een andere titel, en wel eentje waarvan het zeker is dat ze die nooit voor wat dan ook gaat gebruiken.

Geheel in overeenstemming met de koninklijke traditie kan Markle zich na het huwelijk in theorie ‘Princess Henry of Wales’ noemen.

Die titel stamt nog uit de tijd dat koninklijke echtgenotes de naam van hun echtgenoot aannamen – (want Markles man heet namelijk helemaal geen Harry. Zijn officiële naam is Henry).

De kans dat iemand Markle ‘Princess Henry’ zal noemen, is echter verwaarloosbaar klein. Niet in de laatste plaats doordat het vrij absurd klinkt.

William Kate Louis Lindo Wing royal baby

Foto: Prins William en de hertogin van Cambridge met hun pasgeboren zoon prins Louis. Bron: Getty Images

De nogal onhandige naam benadrukt het feit dat Markle geen echte prinses is, maar dat ze haar titel door het huwelijk heeft verworven. Echte prinsessen met blauw en koninklijk bloed, zoals prinses Charlotte of prinses Eugenie, dragen hun eigen naam.

Lees ook op Business Insider

Conform hetzelfde gebruik kan Kate Middleton Princess William of Wales genoemd worden. Maar ook zij wordt nooit zo genoemd, zelfs niet in officiële documenten. Gewoonlijk wordt ze daarin de hertogin van Cambridge genoemd.

Slechts één hoveling houdt zich wél aan de traditie: Princess Michael of Kent. Deze 73-jarige dame nam deze naam aan toen ze in 1978 prins Michael huwde – en toen het gebruik nog niet als zo absurd werd gevonden.

Prince Michael of Kent Princess Michael of Kent

Foto: Prins en prinses Michael van Kent in 2016. Bron: Getty Images

De situatie is zelfs dermate uitzonderlijk geworden dat de website van Princess Michael een FAQ-sectie bevat  waarin ze uitlegt waarom ze een mannennaam heeft.

Markle bevindt zich dus in een lastig parket. Wil ze zichzelf prinses noemen, dan hangt daar een prijskaartje aan in de vorm van de naam ‘Henry’.

LEES MEER: Prins Harry, Meghan Markle, prins William, Kate en 11 andere royalties wonen allemaal in hetzelfde paleis. Kijk hier voor de plattegrond en foto’s van hun weelderige onderkomens.