Autofabrikant General Motors (GM) hangt een torenhoge boete boven het hoofd vanwege het verzwijgen van een technisch mankement. Het gaat volgens betrokkenen naar verwachting om een recordboete, maar de onderhandelingen met de autoriteiten over het te betalen bedrag zijn nog in volle gang.

Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse krant New York Times. Dat wil zeggen dat de boete hoger wordt dan de 1,2 miljard dollar die Toyota vorig jaar betaalde vanwege problemen met de vloermatten die achter het gaspedaal bleven hangen.

De autoproducent riep in 2014 miljoenen voertuigen terug. Door een probleem met het contactslot konden de motoren onverwachts uitvallen. Het defect wordt in verband gebracht met de dood van zeker 104 mensen.

Onderzoek naar medewerkers

Justitie doet volgens de krant ook onderzoek naar voormalige medewerkers van GM. Hen hangt mogelijk strafvervolging boven het hoofd. Ook het bedrijf wordt mogelijk door een strafrechter veroordeeld. Dat zou alleen een symbolische waarde hebben, bovenop de boete, die voor slachtoffers erg belangrijk is.

Het afgelopen jaar spendeerde GM zo’n 3 miljard dollar aan terugroepacties en andere veiligheidsmaatregelen. Zo werd er in totaal 600 miljoen dollar uitgegeven aan compensaties voor de slachtoffers van de ongelukken die door de technische problemen werden veroorzaakt.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl