De meerderheid van de Duitsers zou een tolvignet accepteren. Zolang ze er maar niet voor hoeven te betalen. Zo’n 52 procent geeft groen licht wanneer alleen buitenlanders voor een vignet moeten opdraaien.

Dat blijkt uit een peiling van autoclub ADAC onder 2.000 mensen.

Van de ADAC-leden is zelfs 55 procent voor de invoering van een tolvignet in Duitsland. Maar dan willen ze wel gecompenseerd worden via een lagere wegenbelasting. Op die manier betalen alleen buitenlandse automobilisten een bijdrage. Een kwart wijst de plannen van verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) af.

“Wanneer verkeersminister Dobrindt een wetsontwerp op tafel legt die de Duitse automobilisten niet extra belast en tegelijk binnen het Europees recht past en bovendien nog significant extra geld in de schatkist brengt, dan zeggen wij: respect en onze gelukwensen meneer de minister!”, aldus vicevoorzitter van de autoclub Ulrich Becker in Der Spiegel.

Blijft ‘dom idee’

De ADAC blijft zelf sceptisch over het idee. De autoclub denkt dat de plannen niet binnen het Europees recht passen en bovendien te weinig zullen opleveren.

"We nemen de keuze van onze leden serieus", zegt Becker. Maar in principe verandert er niets aan de stellingname van de Duitse ANWB die er nog altijd vanuit gaat dat de wet niet in overeenstemming is met Europees recht. Eerder noemde toenmalig ADAC-voorzitter Peter Meyer tegenover Duitslandnieuws de tol voor buitenlanders 'een dom idee'.

Omstreden plan

Het plan om tol te gaan heffen op de Autobahn is zowel binnen als buiten Duitsland omstreden. Buurlanden waaronder Nederland en Oostenrijk, verzetten zich er hevig tegen, net als sommige partijen in de Duitse politiek. Minister Dobrindt wil desondanks nog voor de zomer knopen doorhakken over de tolplannen.

Duitse automobilisten zouden 100 euro per jaar moeten gaan betalen voor het gebruik van de autosnelwegen. Voor bijvoorbeeld toeristen komen er tolvignetten met een geldigheidsduur van 10 dagen (10 euro) en 2 maanden (30 euro).

Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland. Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland.

Lees ook op Duitslandnieuws

In Duitsland is het leven veel goedkoper dan in Nederland

Axel Springer valt Google aan met investering in zoekmachine

Terwijl heel Duitsland naar het WK kijkt, maken politici stiekem nieuwe wetten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl