Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdagochtend bekendgemaakt dat het nog geen enkele relatie heeft gevonden tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in Utrecht.

Vanwege de aard van de daad en een briefje dat is gevonden in de vluchtauto houdt het OM ‘ernstig rekening’ met de mogelijkheid dat de schutter maandag vanuit een terroristisch motief handelde. Andere motieven worden echter nog niet uitgesloten.

Bij de schietpartij maandagochtend in een tram bij het 24 Oktoberplein vielen drie doden en zeker vijf gewonden. Gökmen T., de vermoedelijke schutter, werd maandagavond opgepakt bij een inval in een pand aan de Oudenoord, een straat aan de noordwestkant van het centrum van Utrecht. Later op de avond werden nog twee verdachten aangehouden.

De drie verdachten van de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht zitten nog allemaal vast, meldde de politie dinsdagochtend. Eerder had burgemeester Jan van Zanen tegen Radio 1 gezegd dat twee verdachten waren vrijgelaten.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid benadrukte maandagavond dat nog veel onduidelijk is en dat er veel geruchten rondgaan, maar dat we ons aan de feiten moeten houden. Het kabinet blijft gezien de schaal in elk geval wel spreken van een aanslag, of er nu uiteindelijk sprake zal blijken te zijn van een terroristisch motief of niet. De verkiezingen voor de Provinciale Staten kunnen woensdag gewoon doorgaan, stelde premier Rutte.

Verkrachting en poging tot doodslag

De vermoedelijke schutter Gökmen T. (37) is geboren in Turkije en moest volgens De Telegraaf onlangs voorkomen in een verkrachtingszaak en heeft in het verleden ook terecht gestaan voor het bespugen van een agent, een poging tot doodslag en inbraak in een vrachtauto. Zijn broer is maandagmiddag verhoord door de politie.

De vader van de hoofdverdachte heeft in de Turkse media gereageerd op het nieuws. Tegen het persbureau Demirören zegt hij dat zijn zoon uit zijn eerste huwelijk "ervoor moet boeten als hij de dader is".

Vader Mehmet zegt dat hij al sinds 2008 geen enkel contact meer heeft met zijn zoon. "Ik heb al 11 jaar niet meer met hem gesproken." De verdachte van het bloedbad werd in de Turkse provincie Yozgat geboren.

De vluchtauto waar het briefje in werd gevonden, een rode Renault Clio, werd maandag vlak voor het incident bij een carjacking met geweld meegenomen. De auto werd later gevonden op de Tichelaarslaan in Utrecht.

Zwarte dag voor Utrecht

Burgemeester Jan van Zanen sprak maandag van een zwarte dag voor Utrecht. "Nietsvermoedende en onschuldige mensen, in de tram onderweg naar werk, school of andere bezigheden werden onder vuur genomen. Dat deze dag zo wreed anders zou lopen dan iedereen had voorzien, schokt. In de stad, ver daarbuiten in Nederland maar ook in verre buitenlanden'', verklaarde de burgemeester.

Premier Mark Rutte zei maandagavond dat "heel Nederland intens meeleeft". Hij kondigde aan dat alle vlaggen op overheidsgebouwen dinsdag halfstok gaan.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar steun uitgesproken voor de mensen in Utrecht naar aanleiding van de schietpartij. Haar woordvoerder liet weten dat ze "met zorg en in solidariteit in deze uren aan de mensen in Utrecht denkt''. Ze treurt om de slachtoffers en hoopt dat de dader snel gepakt wordt en er geen gevaar meer dreigt. Ook de Franse president Emmanuel Macron liet weten met zijn gedachten bij de familie van de slachtoffers te zijn.

Ooggetuigen en slachtoffers

Een ooggetuige zegt tegen de NOS dat hij een gewonde de tram uit zag rennen, ze was in haar borstkas geraakt en had bloed op haar handen en kleren. "Ik heb haar mijn auto binnengehaald en haar geholpen. Toen de politie kwam, was ze bewusteloos."

Tegen NRC zegt een getuige dat een man in de tram opstond en "met een groot pistool" om zich heen begon te schieten. “Ik zat achterin de tram. Hij schoot om zich heen, maar leek te mikken op mensen die op de bankjes zaten - iedereen dook weg”, zegt de vrouw tegen de krant. “De conducteur kreeg de deuren niet meteen open. Twee jongens naast me trapten daarop een raam in, waardoor ik naar buiten ben gevlucht. Meer mensen deden dat.”

Tot nu is bekendgemaakt dat een 49-jarige man uit Utrecht, een 19-jarige vrouw uit Vianen en een 28-jarige man uit Utrecht zijn gedood. Drie mensen raakten zwaargewond. Het zijn een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein en een 74-jarige man uit De Meern.