De helft van de zzp’ers bouwt naast de AOW zelf pensioen op. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen nog 42 procent geld opzij legde voor de oude dag. Sparen en beleggen zijn hierbij het populairste instrument.

Voor zzp’ers zijn er allerlei manieren om te sparen voor de oude dag. Allereerst genieten ze, net als elke andere Nederlander, AOW. Daarnaast hebben veel ondernemers wat pensioen opgebouwd bij vorige werkgevers. Ten derde is het mogelijk om wat extra geld bij te verdienen door langer door te werken.

Tot slot kun je zelf wat extra vermogen opbouwen, door de eigen woning te gelde te maken, een lijfrenteverzekering af te sluiten of zelf te sparen of te beleggen.

Kerende trend

Veel zzp’ers regelen niets. Maar die trend lijkt te keren, zo blijkt uit een onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Nationale-Nederlanden. Van de 845 ondervraagde zzp’ers bouwt de helft zelf een pensioen op. Vorig jaar was dat nog 42 procent.

Zelf sparen of beleggen is het populairste instrument. 42 procent doet dit via een spaar- en/of een beleggersrekening, gevolgd door een bankspaarregeling (32 procent).

Ook fiscaal ondersteunde regelingen zijn geliefd. 39 procent van de zzp’ers maakt gebruik van een lijfrenteregeling en 37 procent van de ‘fiscale oudedagsreserve’, waarbij je een deel van de winst opzij legt en hierover pas later belasting hoeft te betalen.

Overwaarde benutten

Ongeveer een kwart van de ondernemers wil na pensionering ruimer bij kas zitten door de hypotheek af te lossen, waardoor de woonlasten dalen. En 23 procent hoopt de overwaarde op het huis te benutten.

Lees ook op Business Insider

Het minst populaire instrument is een pensioen in eigen beheer, via de BV. Slechts 14 procent van de ondernemers maakt gebruik van deze mogelijkheid.

Lees meer

Zzp’er opgelet: zo vergelijk je opbouw en kosten voor ‘pensioenfonds’

Tegen deze risico’s moet je je als zzp’er verzekeren

Hypotheek voor zzp’er: hoe streng zijn de voorwaarden?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl