Op kapitaalmarkten zijn rentes de afgelopen weken behoorlijk gestegen. Beleggers menen dat de inflatie in de Verenigde Staten kan oplopen en dat heeft wereldwijd effect gehad op obligatierentes. Ook in Nederland is bijvoorbeeld de marktrente voor de 10-jarige staatslening gestegen.

De afgelopen weken hebben geldverstrekkers, in navolging van de rentestijging op kapitaalmarkten, hypotheekrentes met kleine stapjes verhoogd.

Het gat tussen de stijging van de rente voor de 10-jarige staatslening en de 10-jaars hypotheekrente is echter nog altijd groot. Dat is te zien in onderstaande grafiek van intermediair Van Bruggen Adviesgroep (klik voor uitvergroting)

Sinds begin december is de kapitaalmarktrente met 0,4 procentpunt gestegen, terwijl de gemiddelde hypotheekrente slechts 0,15 procent is opgelopen.

Nu is het zo dat geldverstrekkers vaak even de kat uit de boom kijken als de kapitaalmarktrente stijgt: ze willen eerst meer gevoel krijgen op sprake is van een structurele stijging. Maar het gat is nu dusdanig groot dat Van Bruggen Adviesgroep op korte termijn meer verhogingen van de hypotheekrente verwacht.

Ter geruststelling: de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast, zonder NHG-garantie, ligt momenteel op 2,4 procent. En de gemiddelde 10-jaarsrente mét NHG-garantie, die te zien is in de grafiek hierboven, ligt op 1,93 procent. Dat is historisch gezien nog altijd bijzonder laag.

LEES OOK Dramatische daling woningverkopen – Kopers zitten helemaal klem

Lees ook op Business Insider