Nederlander trekt uit de stad, maar immigranten laten steden toch groeien

Als je nog vastzit aan een hoge voor langere tijd afgesproken hypotheekrente kan verhuizen een oplossing bieden voor je maandlasten.

Steeds meer mensen vertrekken van de grote steden naar andere plekken in het land. De uitzondering is Rotterdam, daar verhuizen juist steeds meer mensen naartoe.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vorig jaar ruim 39.000 mensen verhuisd van Amsterdam naar een andere plaats in Nederland. Dat zijn er 4000 meer dan in 2014 en bijna 10.000 meer dan in 2013.

Het aantal mensen dat in Amsterdam kwam wonen steeg ook, maar niet zo sterk. ,,Hierdoor vertrekken er voor het eerst sinds het begin van de crisis in 2008 meer mensen uit Amsterdam dan er voor terugkomen”, aldus het CBS.

Rotterdam wel in trek

Den Haag zag vorig jaar 1700 mensen meer vertrekken dan binnenkomen. Utrecht verwelkomde nog wel meer nieuwkomers, maar het verschil met het aantal vertrekkers wordt kleiner. De meeste mensen blijven in de buurt wonen. Zo gaan Utrechters vooral naar Zeist, De Bilt, Nieuwegein en Stichtse Vecht.

Rotterdam is juist wel in trek. Voor 2008 zag de stad meer mensen vertrekken dan komen, sindsdien gingen die twee gelijk op, maar vorig jaar kreeg Rotterdam er veel meer binnenlandse nieuwkomers bij.

(klik voor uitvergroting)

Jaarlijks-saldo-van-binnenlandse-verhuizingen-van-de-vier-grote-gemeenten-16-02-19

Lees ook op Business Insider

Ondanks de vertrekkers steeg het totale aantal inwoners van de grote steden wel. Dat komt door immigratie uit andere landen. Alle vier de steden ontvingen meer immigranten dan ‘binnenlandse verhuizers’. Bovendien werden er meer baby’s geboren dan er mensen overleden.

(klik voor uitvergroting)

Jaarlijks-saldo-van-buitenlandse-verhuizingen-van-de-vier-grote-gemeenten-16-02-19

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl