Leden van stembureaus moeten belasting betalen over de dagvergoeding die zij voor hun vrijwilligerswerk krijgen.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam.

Wie als vrijwilliger kinderen begeleidt bij het tennissen, boodschappen doet voor ouderen of elke zaterdag achter de bar van de voetbalclub staat en daarvoor duizend euro per jaar als vergoeding krijgt, hoeft die inkomsten meestal niet op te geven. De inkomsten uit vrijwilligerswerk zijn namelijk tot 1.500 euro per jaar vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Het gaat dan om werk voor verenigingen of stichtingen zonder winstoogmerk. Nuttige zaken dus, die de overheid niet wil ontmoedigen door vanaf de eerste verdiende euro belasting te heffen.

Maar volgens het gerechtshof Amsterdam valt vrijwilligerswerk in de stembureaus niet onder de regeling. In een zaak die in hoger beroep was aangespannen door een lid van een stembureau dat de Europese Verkiezingen in 2014 begeleidde, vond de rechter dat stemmentellers en controleurs over dit vrijwilligerswerk gewoon inkomstenbelasting, sociale premies en zvw-premie moeten betalen. De vergoeding valt onder het kopje ‘resultaat uit overige werkzaamheden‘.

De controleur kreeg vorig jaar een vergoeding van 150 euro. Daarvoor had hij 19 uur werk verzet: twee uur ging op aan het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst en op de dag van de verkiezingen zat hij van half negen ’s morgens tot half twaalf ’s avonds op het stembureau. Per uur komt de vergoeding neer op 7,89 euro. Dat is aanzienlijk minder dan de 23 euro die hij met zijn werk in loondienst verdient.

Toch gaat het hof niet mee in de gedachte dat hij vrijwilligerswerk had gedaan. Ten eerste omdat de betaalde vergoeding van 7,89 euro per uur nauwelijks minder is dan het minimumloon van 8,22 euro.

Een ander argument van de rechters is het feit dat het werk gedurende slechts één dag werd verricht. Werk van 'zeer beperkte duur' valt per definitie niet onder vrijwilligerswerk. Zodat de vrijwilliger die van 's morgens vroeg tot middernacht voor minder dan het minimumloon het democratisch proces begeleidt door de Belastingdienst helemaal niet wordt beschouwd als vrijwilliger. Maar als freelancer, die gewoon belasting over zijn diensten moet betalen.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl