De curatoren van McGregor verwachten uiterlijk woensdag uitsluitsel te kunnen geven over de toekomst van het failliete modebedrijf. Cruciaal is de positie van de huidige aandeelhouders die ook de belangrijkse schuldeisers zijn.

Volgens de zegsman wordt nog altijd gesproken met de huidige eigenaren van McGregor en met potentiële kopers, aldus persbureau ANP. Eind juni werd het bedrijf, dat tevens eigenaar is van de merken Adam Menswear en Gaastra, failliet verklaard.

Het Financieele Dagblad schreef dinsdag dat de curatoren biedingen van verscheidene geïnteresseerde partijen hebben afgewezen. De zegsman wilde daar geen commentaar op geven. Er is nog geen definitief besluit genomen, zei hij.

Aandeelhouders McGregor ook schuldeisers

Volgens het FD, dat met bronnen rond McGregor sprak, hebben oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff, investeerder Marcel Boekhoorn en de bank NIBC een grote vinger in de pap. Deze vier zijn samen de aandeelhouders van McGregor, waarbij NIBC de helft van de aandelen heeft en de rest over de andere drie is verdeeld.

De vier aandeelhouders zijn via leningen ook de grootste schuldeisers en hebben tal van pandrechten bedongen. Dit betekent dat zijn ook de optie hebben om de resterende voorraden van McGregor en andere bezittingen te verkopen om zo een deel van hun leningen terug te krijgen.

De afweging voor de aandeelhouders is dus of ze uiteindelijk meer overhouden als ze delen van McGregor aan één of meerdere partijen verkopen, of dat het per saldo gunstiger is om de boedel te veilen. In het laatste geval is het ook einde oefening voor de 1.200 medewerkers van McGregor.

Faillissement McGregor

McGregor heeft op 28 juni bij de rechtbank in Amsterdam faillissement aangevraagd voor onderdelen van het modebedrijf die eerder uitstel van betaling hadden gekregen, waaronder de eigen winkels en die van Adam Menswear en Gaastra.

De faillissementsaanvraag betrof volgens een woordvoerder vrijwel alle Nederlandse bedrijfsonderdelen waar personeel in dienst is en waar omzet wordt behaald. Alleen de leverancier van bedrijfskleding Emergo Textile Projects (ETP) valt erbuiten.

Voor een groot deel van de circa 1200 werknemers betekent dit dat zij ontslagen worden en voorlopig worden doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV. De winkels en webshops blijven voorlopig gewoon open.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl