• McDonald’s trekt de aanklacht tegen voormalig topman Steve Easterbrook niet in, zoals zijn advocaten hadden geëist.
  • Easterbrook wordt beschuldigd van het verduisteren van bewijsmateriaal van ongepaste seksuele relaties met medewerkers.
  • McDonald’s wil daarom het aandelenpakket en andere compensatie van in totaal ruim 40 miljoen dollar terug die hij meekreeg bij zijn ontslag.
  • Volgens Easterbrook is de aanklacht ingediend in de verkeerde staat en ontbreekt de juridische basis. McDonald’s veegt dat verweer van tafel in een document dat maandag bij de rechtbank is ingediend.

McDonald’s zet de aanklacht tegen zijn voormalige CEO Steve Easterbrook door. Een maandag bij een Amerikaanse rechtbank ingediend document begint met de regel: “Toen McDonald’s onderzoek deed, loog zijn CEO.”

De fastfoodketen is een zaak begonnen tegen Easterbrook, omdat hij bewijsmateriaal zou hebben verduisterd over zijn seksuele relaties met medewerkers.

McDonald’s stelt dat Easterbrook “zijn verplichting tot openheid en loyaliteit schond en op frauduleuze wijze een ontslagovereenkomst verkreeg.”

De advocaat van Easterbrook had geëist de aanklacht te laten vallen, omdat McDonald’s bij het treffen van de royale ontslagregeling in november 2019 toegang zou hebben gehad tot al het bewijsmateriaal van het vermeende wangedrag van de voormalige topman.

Maar volgens McDonald's is het feit dat de onderzoekers in eerste instantie niet al het bewijsmateriaal over de seksuele relaties van Easterbrook hebben bekeken, geen reden om de aanklacht in te trekken.

Steve Easterbrook zou relaties hebben gehad met drie medewerkers

McDonald's diende op 10 augustus dit jaar een aanklacht in tegen Easterbrook. Daarin stelt de fastfoodketen dat er "onomstotelijk bewijs" is gevonden van seksuele relaties van de oud-topman met drie medewerkers, in de vorm van tientallen naaktfoto's die eind 2018 en begin 2019 zijn genomen.

Volgens McDonald's werden deze foto's afgelopen juli ontdekt tijdens een onderzoek naar de voormalige topman. Ze zaten als bijlage in een e-mail die Easterbrook naar zichzelf had gestuurd vanaf zijn werkmail.

In de aanklacht staat dat Easterbrook zijn seksuele relaties verborgen probeerde te houden en de bewuste e-mail van zijn telefoon had verwijderd, toen er onderzoek werd gedaan naar een ongepaste relatie met een andere werknemer.

Na het eerste onderzoek kreeg Easterbrook in november 2019 ontslag "zonder reden", waardoor hij een ruime ontslagvergoeding kon ontvangen in de vorm van een aandelenpakket en andere compensatie. Die was destijds ruim 40 miljoen dollar waard.

Na een anonieme tip over de relaties die Easterbrook had met medewerkers, besloot McDonald's zijn voormalige CEO te vervolgen om de ontslagvergoeding terug te eisen.

Het verweer van Easterbrook

De advocaat van Easterbrook stelde op 14 augustus in antwoord op de aanklacht van McDonald's dat het bedrijf "een slecht onderbouwde en misleidende rechtszaak is begonnen op de verkeerde plek."

McDonald's spande de rechtszaak aan in de staat Delaware, in plaats van Illinois, waar McDonald's is gevestigd. Volgens de advocaten van Easterbrook had de aanklacht in Illinois moeten worden ingediend.

Daarnaast stellen Easterbrook en zijn verdedigingsteam dat McDonald's al toegang had tot de naaktfoto's die zijn gevonden op de servers van het bedrijf, toen het eerste onderzoek werd uitgevoerd en er een ontslagregeling werd getroffen met Easterbrook.

Volgens het maandag door McDonald's ingediende document staat in de statuten dat alle rechtszaken die te maken hebben met het schenden van verplichtingen van bestuurders van het bedrijf, moeten worden ingediend in Delaware.

"Toen McDonald's onderzoek deed, loog Steve Easterbrook", laat McDonald's weten in een schriftelijke verklaring aan Business Insider.

"Hij schond het bedrijfsbeleid, toonde geen respect voor onze waarden en maakte misbruik van het vertrouwen van zijn collega's, het bestuur, onze franchisenemers en aandeelhouders. Zijn argument dat hij niet verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn herhaaldelijk slechte gedrag wijst op een moreel falen en houdt juridisch geen stand."

De advocaat van Easterbrook heeft nog niet gereageerd op een verzoek van Business Insider voor aanvullend commentaar.

Lees meer over McDonald's: