Alle EU-burgers die langer dan vijf jaar in Groot-Brittannië wonen krijgen na Brexit een “settled EU status” en kunnen daarmee net als nu het geval is dezelfde aanspraak maken op pensioenen, gezondheidszorg en economische rechten als de Britten zelf. Maar voor mensen die er korter dan vijf jaar wonen geldt een overgangsregeling. Zij krijgen twee jaar de tijd om een verblijfsstatus te regelen.

Met die voorstellen die de Britse premier Theresa May maandag deed zijn volgens haar de rechten van de EU-burgers in haar land gegarandeerd. Maar ze wil niet dat het Europese Hof daar toezicht op houdt. Alle regelingen moeten van May volledig onder het Britse rechtssysteem vallen: “We trekken ons terug uit een systeem van verdragen en bureaucratie dat voor ons niet werkt.”

Overkomst partner

Mensen die een “settled EU status” krijgen kunnen ook nog altijd hun partner en kinderen over laten komen, maar moeten dan wel minimaal 18.600 pond (21.144 euro) per jaar verdienen. Nu geldt er geen inkomenseis.

Hoofdonderhandelaar Michel Barnier neemt namens de EU geen genoegen met de voorstellen van May. Hij vindt dat er meer ambitie, helderheid en garanties nodig zijn.

De Europese Unie heeft altijd geëist dat EU-burgers die zich vanwege de Brexit aangetast voelen in hun rechten in Groot-Brittannië naar het Europese Hof moeten kunnen stappen. De EU is tegen de grens van vijf jaar die May stelt en ook tegen de termijn van twee jaar waarbinnen mensen die nog niet zo lang in Groot-Brittannië wonen hun status moeten regelen.

Corbyn: Voorstellen niet genereus genoeg

In de voorstellen van May over de rechten van EU-burgers staat ook dat mensen die wel in Groot-Brittannië verblijven maar niet werken, zoals bijvoorbeeld studenten of ouders die thuis voor de kinderen zorgen, moeten aantonen dat ze een ziektekostenverzekering hebben.

Mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf of ,,veiligheidsproblemen” hebben veroorzaakt worden na de Brexit mogelijk sneller het land uitgezet dan nu het geval is.

Oppositieleider Jeremy Corbyn vindt de voorstellen “niet genereus” genoeg en noemt ze tegenover de BBC “too little too late”.

Precies een week geleden begonnen Londen en Brussel de Brexit-onderhandelingen en de rechten van de EU-burgers zijn een van de eerste belangrijke onderwerpen op de agenda. De Brexit moet in maart 2019 helemaal afgerond zijn.

Lees hier het hele voorstel van 15 pagina’s van Theresa May (Engels)