Inés Zorreguieta (32), de jongste zus van koningin Máxima, is woensdagavond in Buenos Aires overleden.

Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst, die zegt dat het vermoedelijk gaat om zelfdoding.

In augustus vorig jaar overleed ook al de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta.

Argentijnse media hebben de laatste jaren herhaaldelijk gemeld dat Inés geestelijke gezondheidsproblemen had en aan anorexia leed, waarvoor ze werd behandeld.

De krant Clarín betitelt Inés als de zwakke plek van haar dertien jaar oudere zus. Inés wordt als beschermelinge van Máxima omschreven en als iemand over wie de Nederlandse koningin zich grote zorgen maakte. Zozeer zelfs, dat vergeefs is geprobeerd haar in Nederland onder haar hoede te nemen.

De media zijn niet erg verbaasd dat de vaak depressieve Inés zich van het leven heeft beroofd in haar appartement in de wijk Almagro in het centrum Buenos Aires. Naaste familieleden van Inés zijn daar volgens internetmedia snel gearriveerd en de media vragen zich af of de Nederlandse koningin al onderweg is.

Máxima zegt publieke optredens af

Premier Rutte heeft geschokt gereageerd op de dood van de zus van koningin Máxima.

"Het plotselinge overlijden van de zus van koningin komt als een grote schok. Het is intens verdrietig en hartverscheurend nieuws, dat nauwelijks is te bevatten voor hen die achterblijven. Met ons hart en onze gedachten zijn wij bij de koningin, haar familie en haar gezin. Ik wens hen alle kracht toe die nodig is om dit afschuwelijke verlies met elkaar te dragen. En ik vertrouw erop dat zij daarvoor de rust en ruimte zullen krijgen", aldus Rutte.

Koningin Máxima heeft haar geplande publieke optredens voor de komende dagen afgezegd. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat ze donderdagavond niet in de Westergasfabriek in Amsterdam zal zijn bij de opening van het Holland Festival. Ook heeft de koningin haar bezoek aan de nieuwe huisvesting van Stichting Vluchtelingenkinderen, De Delerij in Driebergen, afgezegd.

Vrijdag gaat ze ook niet naar Groningen voor de opening van het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Volgende week laat Máxima de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen schieten. Koning Willem-Alexander bezoekt deze landen alleen.

Inés enige volle zus van Máxima

Inés Zorreguieta is de enige volle zus van koningin Máxima, net als zij een kind uit het tweede huwelijk van haar vader Jorge met María del Carmen Cerruti. De koningin heeft verder twee broers, Martin en Juan, en drie halfzusters uit het huwelijk eerste huwelijk van Jorge: Maria, Angeles en Dolores.

Inés (1984) studeerde volgens Argentijnse bronnen aan verschillende universiteiten, onder meer psychologie. Ze werkte kortstondig bij de Verenigde Naties in Panama, maar zou na vermeende relationele problemen naar Argentinië zijn teruggekeerd, waarop eetproblemen en depressies de kop opstaken bij de vrouw die werd geprezen om haar humor.

ines zorreguieta maria del carmen

Haar leven leek echter in rustiger vaarwater gekomen toen ze door president Mauricio Macri een baan kreeg bij het secretariaat dat de sociale programma's coördineert. Daarover ontstond wel enige ophef omdat Inés niet de benodigde kwalificaties zou hebben. Media beweerden dat ze de aanstelling te danken had aan zus Máxima, hetgeen zowel in Buenos Aires als Den Haag officieel werd ontkend.

Inés Zorreguieta was bruidsmeisje bij het huwelijk van Máxima met Willem-Alexander en peettante van hun jongste dochter prinses Ariane, die Inés als haar vierde doopnaam heeft.

Inés zong graag, waarbij ze zichzelf begeleidde op een gitaar.


Worstel je zelf met gedachten over zelfmoord of heb je vragen? Neem dan contact op met 113 zelfmoordpreventie: www.113.nl of 0900-0113.