Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil je misschien snel even kijken wat je kunt lenen.

Daar zijn verschillende calculatoren voor beschikbaar op internet. Maar meestal geven die niet meer dan een indicatie van de maximale hypotheek die je kunt nemen.

Hier zijn drie dingen om in het achterhoofd te houden, als je gebruik maakt van een online calculator voor de maximale hypotheek.

1. Met welke gegevens rekent de online calculator voor de maximale hypotheek?

Financiële intermediairs zoals De Hypotheekshop, De Hypotheker en Van Bruggen Adviesgroep hebben allemaal een eigen online calculator voor de maximale hypotheek. Standaard wordt hierbij gevraagd naar inkomensgegevens, soms aangevuld met enkele andere vragen over bijvoorbeeld studieschulden.

Van belang om te weten is dat meestal wordt gerekend met een vooraf geprogrammeerde rente. Zo gebruikt De Hypotheekshop standaard het gemiddelde van de vijf laagste rentes voor de periode van 10 jaar vast, Van Bruggen en De Hypotheker werken ook met (de laagste) rentes voor tien jaar vast. Verder gaan bovengenoemde calculatoren uit van de lasten van een annuïteitenhypotheek.

Voor een algemene indicatie is een eenvoudige hypotheekcalculator prima. Maar misschien wil je de rente wel voor korter of langer dan 10 jaar vast zetten? De site berekenhet.nl heeft wat uitgebreidere calculator waar je bijvoorbeeld ook de hoogte van de hypotheekrente kunt kiezen.

2. Wat wil je lenen?

In de nieuwsbrief van deze week stelt Van Bruggen Adviesgroep dat het niet slim is om je blind te staren op wat je maximaal kun lenen (sowieso is 100 procent van de marktwaarde van de woning hier de limiet). Belangrijker dan de maximale hypotheek is de hoogte van de gewenste lening.

Op basis van je inkomen moet je bepalen bij welke hypotheeklast je prettig kunt leven. En dan kom je mogelijk op een ander hypotheekbedrag uit dan de maximale hypotheek. De vraag is vervolgens of je een goede balans kunt vinden tussen de gewenste hypotheeklening en financiering met eigen spaargeld.

3. Bijkomende kosten

Ook iets om in de gaten te houden: in verband met de fiscale kostenaftrek is het niet mogelijk om alle bijkomende kosten voor de aankoop van een huis via de hypotheek mee te financieren.

Zo zijn zaken als de kosten van de makelaar, de eigendomsakte en de overdrachtsbelasting niet fiscaal aftrekbaar. Die zul je dus over het algemeen uit de eigen middelen moeten voldoen. Bekijk hiervoor ook deze checklist van de Vereniging Eigen Huis.

LEES OOK: Laagste hypotheekrente met NHG-garantie? Niet bij elke geldverstrekker