Koningin Máxima is één van de invloedrijkste mensen ter wereld. Ze staat op de Time 100, een lijst die het tijdschrift Time elk jaar opmaakt.

Het nieuwe overzicht is donderdag gepubliceerd. Time prijst haar inzet voor ontwikkelingslanden.

Andere mensen op de lijst zijn de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, de Russische president Vladimir Poetin, de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton, bondskanselier Angela Merkel, zangeres Adele en coureur Lewis Hamilton.

Koningin Máxima zet zich namens de Verenigde Naties in voor ‘inclusieve financiering’, oftewel toegang van arme mensen tot financiële diensten. Ze heeft volgens Time “goed verstand van technische zaken, politiek inzicht en grenzeloze energie” en maakt “meesterlijk gebruik van haar empathie en haar gemakkelijke lach”.

Tevreden over voortgang

De koningin gaf vorig jaar aan dat ze tevreden is over de voortgang van haar werk. “Het gaat heel goed, maar er is nog veel te doen”, zei ze na een bezoek aan de VN in New York. “In 2009 had maar twintig procent van de bevolking toegang tot financiële diensten. Tanzania mikt voor volgend jaar op 75 procent, een enorme vooruitgang”, aldus Máxima.

Dat toegang tot financiële diensten is opgenomen als onderdeel van verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN is een enorme steun, zei Máxima. "Iedereen is nu doordrongen van het belang. Het is een instrument voor vooruitgang."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl